Jupiiii blagdan je! Ma i nebitno koji, glavno da imamo opravdanje za pripremu slastica! Svaka čast pinci, orehnjači, makovnjači i inim tradicionalnim domaćim kolačima, ali obzirom da baš volim biti “uvik kontra”,tako sam povodom ovoga Uskrsa odlučila počastiti nas još jednom rawicom– sirovom tortom od krušaka i maka. Odabir na prvi u nizu recepata inspiriranih divnom novom zdravom kuharicom, osim zbog svježine i blage arome krušaka,pao je i zbog moćnih svojstava maka koji ublažava stres i razdražljivost te potiče koncentraciju, a sve od navedenog je itekako dobrodošlo prilikom odlaska u goste mnogobrojnoj familiji, if you know what I mean 😉 Ova tortica je zapravo višenamjenska-da razbije predvidljivost ponude blagdanskog stola,da unese vitamine i minerale u organizam umjesto šećera i masnoća,i da osvjesti okolinu o zdravom pristupu slasticama. Pa ako nemate zadrške biti crna ovca u familiji donoseći rawicu na blagdanski stol- follow me!
TORTA OD KRUŠAKA I MAKA
podloga:
200 g maka
250 g datulja (otkoštičenih)
60 ml limunovog soka
krema:
4 kruške
500 g indijskih oraščića
žlica agavinog sirupa
žlićica arome vanilije
2 žlice kokosovog ulja
Indijske oraščiće i datulje ostavite namakati u vodi 2-3 sata.
Sastojke za podlogu miksajte u blenderu dok se smjesa dobro ne poveže. Istresite u kalup za kolač obložen papirom za pečenje i smjesu utisnite prstima.
Sastojke za kremu miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu rasporedite ravnomjerno po podlozi od maka. Tortu stavite u zamrzivač na 3 sata,te vratite u hladnjak. Nakon sat,dva poslužite.
Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.