TORTA OD KRUŠAKA I MAKA – gluten free

Jupiiii blagdan je! Ma i nebitno koji, glavno da imamo opravdanje za pripremu slastica! Svaka čast pinci, orehnjači, makovnjači i inim tradicionalnim domaćim kolačima, ali obzirom da baš volim biti “uvik kontra”,tako sam povodom ovoga Uskrsa odlučila počastiti nas još jednom rawicom– sirovom tortom od krušaka i maka. Odabir na prvi u nizu recepata inspiriranih divnom novom zdravom kuharicom, osim zbog svježine i blage arome krušaka,pao je i zbog moćnih svojstava maka koji ublažava stres i razdražljivost te potiče koncentraciju, a sve od navedenog je itekako dobrodošlo prilikom odlaska u goste mnogobrojnoj familiji, if you know what I mean 😉  Ova tortica je zapravo višenamjenska-da razbije predvidljivost ponude blagdanskog stola,da unese vitamine i minerale u organizam umjesto šećera i masnoća,i da osvjesti okolinu o zdravom pristupu slasticama. Pa ako nemate zadrške biti crna ovca u familiji donoseći rawicu na blagdanski stol- follow me!  

 

TORTA OD KRUŠAKA I MAKA 

podloga:

200 g maka

250 g datulja (otkoštičenih)

60 ml limunovog soka

krema:

4 kruške

500 g indijskih oraščića

žlica agavinog sirupa

žlićica arome vanilije

2 žlice kokosovog ulja

 

Indijske oraščiće i datulje ostavite namakati u vodi 2-3 sata.

Sastojke za podlogu miksajte u blenderu dok se smjesa dobro ne poveže. Istresite u kalup za kolač obložen papirom za pečenje i smjesu utisnite prstima.

Sastojke za kremu miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu rasporedite ravnomjerno po podlozi od maka. Tortu stavite u zamrzivač na 3 sata,te vratite u hladnjak. Nakon sat,dva poslužite.


IVANA

Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.