SUPERMAMA “DOMAĆICA” SANJA

Sigurne smo kako malo vas ne zna za Sanju, simpatičnu superženicu, food blogericu i od nedavno supermamu – autoricu uspješnog food bloga – Domaćica. Razgovarale smo sa Sanjom o majčinstvu, kuhanju, pisanju bloga i kako sve to ukompinirati zajedno, a podijelila je s nama i jedan od svojih čuvenih recepata.

Prvenstveno ti želimo čestitati na najljepšem mogućem poklonu koji si mogla dobiti za Božić. Dobro došla u klub supermama. Kakav je osjećaj postati mama baš na Božić? Hvala na čestitkama i dobrodošlici  #supersretna sam jer u vašem klubu. Ja još nisam svjesna da sam rodila na Božić, jer su me trudovi ulovili na samo božićno jutro i nije me stigao uloviti duh Božića. Ja sam bila u skroz nekom drugom svijetu tih dana i mislim da ću tek za Noin 1. rođendan postati svjesna samog datuma te da Božić za mene neće biti samo dan već će taj dan postati ‘osjećaj’ i doslovno ‘wonderful time of the year’.


Tko je Sanja? Živim u Virovitici, imam 29. godina, a osjećam se kao da imam recimo 23. godine. Jedva sam čekala biti mama i sretna sam jer se to napokon dogodilo. Volim život i uživam u malim sitnicama koje čine dan. Volim svoj gradić i brda koja ga okružuju. Plačem na filmove i općenito sam emotivac. Picajzla sam. Gastro blogerica. Vizualni tip. Jako volim sivu boju.

Kako si započela sa Domaćicom? Odlučila sam da ću recepte umjesto u tekicu zapisivati online, na blog kako bi mi bilo lakše dijeliti ih s prijateljicama – umjesto da im prepisujem i šaljem mailom i slično , lakše mi je bilo samo poslati link. Nisam ni sanjala da će Domaćica jednog dana postići toliko toga i da će me izgraditi i biti ono što ja jesam danas.

Koliko majčinstvo utječe na bloganje i osmišljavanje recepata? Trenutno se uhodavam i u potrazi sam za načinom kako da svoje želje uskladim s bebom, jer nisam tip koji će spavati dok on spava, prije ću zamutiti tortu ili snimiti fotku za instagram. Treba mi taj dio mene, a i puna sam inspiracije otkako sam mama pa ne znam kud bih prije krenula. Što se tiče rada i osmišljavanja recepata na mene majčinstvo zasada utječe skroz pozitivno.

Imaš li vremena za kuhanje uz Nou? Pronađem ga, imam volje pa nekako uspijem. Ima dana kada ručak koji bi inače trebao biti gotov za pola sata kuham dva sata, ali to je tako uz malu bebu i ne živciram se puno.

Je li majčinstvo onakvo kakvim si ga zamišljala? Mogu čak reći da nije, ono je puno više od očekivanog. Ja sam još u ovim prvim koracima i puno toga, zapravo, uopće nisam znala niti  očekivala, nismo bili spremni na puno toga i na internetu puno toga ne piše. Iako imamo dva nećaka i jednu nećakinju, imati vlastito dijete 24 sata na dan skroz je drugačije. Baš smo nedavno komentirali na instagramu kako postoji tečaj za trudnice i da bi trebao postojati i tečaj za prve dane s bebom. Mi, Vladimir i ja, baš uživamo i majčinstvo me ispunjava, svaki novi dan je upoznavanje njega i ljubav doista svakim danom jača i kada si mama ili tata onda doista osjetiš kako ta ljubav može rasti i kada misliš da ne možeš voljeti više, ti voliš.

 

BLIC PITANJA

Kakvu kavu piješ?  Svakakvu – Dolce Gusto iz aparata, 3u1 ili instant, zavisi o raspoloženju.

Večera u restoranu ili pizza i dobar film kod kuće?  Večera u restoranu – mogla bih više puta tjedno.

Štikle ili tenisice?  Volim oboje jednako.

Godišnji odmor zimi ili ljeti?  Ljeti.

Tvoja obitelj jednom rječju? Šašava.

TORTA OD BUNDEVE S KREMOM OD SIRA

Za kraj sezone bundeve donosim recept za jednu od mojih najdražih torti. Svi sastojci se samo spoje, izliju i peku. Začinima se možete igrati, nešto oduzeti, nešto dodati. Umjesto griza možete koristiti i brašno, jedino je tada tekstura torte drugačija. Napominjem i da se bundeva, mrkva i orasi u torti ne osjete, nego torti daju prekrasnu sočnost i teksturu.

Sastojci za tortu (promjer kalupa od 18-24 cm):

2 jaja

200 g smeđeg šećera

1 dcl ulja

230 g pirea od bundeve

50 g sitno naribane mrkve

130 g griza

100 g mljevenih oraha

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

2 žlice začina za medenjake

1 žličica cimeta

2 prstohvata klinčića

po želji može i malo naribane narančine korice

Sastojci za kremu od sira:

200 g krem sira (ja koristim ABC)

70 g maslaca

prstohvat soli

2 žličice arome vanilije

100 g šećera u prahu

Priprema:

Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.

Maslac za kremu stavite na sobnu temperaturu.

Kalupu za torte dno obložite masnim papirom za pečenje, a stranice namastite.

Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, zatim dodajte ostale sastojke, sve skupa spojite mikserom.

Smjesu izlijte u kalup i stavite peći oko 30 minuta. Nakon nekog vremena preko torte možete staviti masni papir za pečenje kako nebi izgorila.

Pečenu tortu ohladite.

Za kremu od sira miksajte krem sir, maslac sobne temperature, sol i aromu vanilije oko 3 minute, sve dok ne postane kremasto. Zatim u kremu prosijte šećer u prahu (obavezno prosijati) i još jednom sve izmiksajte dok ne dobijete lijepu glatku kremu.

Kremom premažite prohlađenu tortu.

Ukrasite po želji.

Napomena:

Ukoliko ćete ju peći u kalupu od 18-20 cm, torta će biti veća i duže će se peći (otprilike 45 minuta zavisi od pećnice), ukoliko ćete ju peći u kalupu od 24 cm, bit će niža i peći će se kraće (oko 30 minuta).

Oko 30 minute u tortu ožete zabosti nožić i ukoliko on izlazi suh torta je gotova, no pazite da ju ne presušite jer će uvijek na nožiću ostati malo griza. Možete vidjeti i da je gotova kada se rubovi torte blago odvoje od stranica kalupa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *