Nastasja Chiara Petrić podijelila je s nama listu svojih omiljenih domaćih opg-ova i brendova

pexels.com

Jednom tjedno na svom Instagram profilu supermama, chef i food blogerica Nastasja Chiara Petrić dijeli po 4 nove preporuke za domaćeg proizvođača. Kako bi podržali naše lokalne proizvođače, brendove i opg-ove odlučile smo Nastasjinu listu podijeliti s vama. Zapratite ih i podržite!

Prehrambeni proizvodi

@nutri_kulti proizvodi zdrave grickalice, slane i slatke, od čistih sastojaka. Svi sastojci navedeni su na vrlo lijepom pakiranju tako da odmah možete vidjeti što vam odgovara. Ja sam većinu isprobala i mogu samo pohvaliti proizvode.

@teasheena_ Mladi par blizu Plitvica uzgaja bilje za ekološke čajeve. Počeli su s mentom, a sada u ponudi imaju matičnjak, koprivu i bazgu. Svaka vrećica sadrži 25g i samo čiste listiće bilja. Posebno paze na svako pakiranje.

@nutty_by_maja Potaknuta osobnim promjenama, životnim i poslovnim, te nemogućnosti da na tržištu pronađe zdrave  grickalice za sebe i svoje stanje, Maja ih je odlučila napraviti sama. Ima pločice od orašastih plodova, kikiriki maslaca i meda, te još nekoliko verzija, a sprema i puno toga novog.

@cesnjak.bio Ako netko poznaje sve vrste češnjaka na svijetu, onda je to Martin Knežević. Znate da često u svojim receptima koristim češnjak u granulama, a njegov Zlatni prah je apsolutno savršen za to. Češnjak koji uzgajaju ima izvoran okus i više nikad nećete htjeti koristiti nijedan iz dućana.

@hrananakvadrat Gđa. Helga proizvodi prirodne proteinsko-energetske pločice od samo par sastojaka bez loših dodataka. Ručno napravljene i proizvedene u Zagrebu. Meni osobno najdraži okus je od jabuke. Vrlo su zasitne i praktične za ponijeti sa sobom, pogotovo nakon ili prije treninga.

@anin_slatki_vrt Mladi bračni par iz Velike gorice odlučio se prije par godina vratiti korijenima i svemu što su naučili od svoje obitelji, te s istom ljubavi i pažnjom prema zemlji posaditi nekoliko vrsti batata i otvoriti OPG. Imaju čak 7 sorti batata!

@opgalujevic Mlada obitelj podno Velebita bavi se ekološki uzgojenim malinama, bez pesticida i bilo čega što nije prirodno. Od njih izrađuju sirup bez konzervansa, a bez otvaranja boce rok trajanja joj je do godinu dana, te čak 14 dana od otvaranja boce!

@haskap_opg_hrustek S ciljem da se malo makne od stresnog dnevnog posla, gospodin Igor odlučio je posaditi haskap, odnosno sibirsku borovnicu. Osim klasičnog pekmeza, soka i sušenih bobica, radi ljuti i slatki umak, te ljubičasti senf koji je posebno zanimljiv. Kad je sezona, prodaje i svježi, a nasad je ekološki uz eko certifikat za plod haskapa.

@brist.olive Istarsko-irska obitelj iz Vodnjana proizvodi vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja. Lena, Paul i cijela obitelj primjenjuju tradicionalni način uzgoja svojih maslina, a ulja su im zdrava, jedinstvena, prirodno proizvedena i višestruko nagrađivana. U asortimanu imaju čak 6 vrsti ulja.

@okusineretve Iza ovog branda stoje dvojica mladića koji zadnjih 5 godina uzgajaju citruse, te od njih također rade marmelade i hladnoprešane sokove od mandarine i šipka. Silno se trude da što više ljudi prepozna kvalitetu njihovih proizvoda. Pa su se tako spojila dva OPG-a, Mataga i Kiridžija.

@chlorella_adriatic Grupa iskusnih poduzetnika i znanstvenika s velikim iskustvom u kultivaciji mikroalgi, koje dobivaju na organski način, proizvodi Chlorella Superfood Tagliatelle. Osim tjestenine, razvijaju liniju bio/organskih proizvoda na bazi biomase od navedene modrozelene jednostanične mikroalge, čiji je impresivni “cv” zaradio titulu superhrane.

@capradomestica – farma koza i mini mljekara iz Perkovića koja se bavi proizvodnjom isključivo 100% kozjeg mlijeka od kojeg rade kefir, jogurt, sir, skutu, siruku i, najzanimljivije, fantastičan Powerbiotic kojim je postignuta sinergija nutritivnih vrijednosti kozjeg mlijeka, inulina i probiotičkih kultura u visokoj koncentraciji. Zanimljivo je da samo jedna šalica kozjeg mlijeka osigurava gotovo 40% preporučene količine kalcija i nevjerojatnih 20% vitamina B!

@kalipovrataktradiciji – obitelji Bistre – Vidović već godinama slijede tradiciju oživljavanja autentičnih hrvatskih okusa. Uz vrlo zanimljive proizvode poput namaza od maruna i octa od smokava, te čuvenog smokvenjaka kojeg rade i u obliku “bombona”, u Medveji imaju i konobu s autohtonim jelima.

@opgmatulic Mlada obitelj s otoka Pašmana proizvodi prirodnu kozmetiku i prehrambene proizvode. Svi sastojci lokalno su uzgojeni, a proizvodi ručno rađeni. U svojem asortimanu imaju sve od octa, od kojih se posebno ističe aceto od smokava, preko soli i ljutih umaka, pa sve do fantastične i vrlo mirisne prirodne kozmetike.

@buzdovan_cider Proizvode prvi hrvatski prirodno fermentirani cider od 100% domaće uzgojenih, ručno branih i posebno selektiranih jabuka. U malom selu na sjeveru Hrvatske postoje od 2016. godine i stvaraju izuzetan napitak posebne aromatike, pjenušavosti i svježine.

@eko_leventic Mladi bračni par, Mario i Marijana Leventić, u Čepinu na ekološkom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgajaju pir. U vlastitom pogonu proizvode integralno brašno od pira. Budući da se cijeli njihov uzgoj žitarica temelji na prirodnom procesu, bez sintetskih gnojiva i pesticida, cilj im je razviti svijest o važnosti konzumacije ekoloških proizvoda.

@naronija Brand Naronija spoj je dvije riječi koje ih najbolje opisuju. Naron kao antički naziv na Neretvu i aronija koju koriste za izradu sokova. Proizvode hadno prešane sokova bez dodanog šećera, te imaju nekoliko vrsti (šipak, jabuka, mandarina, aronija). Kažu da su htjeli sjediniti mediteransku povijest i kulturu, priču o ekologiji, zdravoj prehrani, ljekovitosti i plodnosti tla.

@fru_chef Jedini domaći proizvođač vrlo popularnih “fruit leather” slatkih grickalica, odnosno voćnih slastica nastalih dehidracijom voćne pulpe. U Fruit Moonsima nema nikakvih neprirodnih dodataka ni zaslađivača, a svojom su teksturom, međuostalom, idealne za bebe kojima rastu zubići. Baza su jabuke u kombinaciji s lješnjacima i začinima. Osim toga, na istoj bazi rade kore za torte i muffine, apsolutno inovativan i nesvakidašnji zdravi proizvod.

@milk_bar_farma Iz ljubavi prema prirodi i životinjama Mario Krog stvorio je farmu gdje su kravice dio obitelj. Imaju nepregledne pašnjake za ispašu, svaka svoju sobu u štali, uzimaju od njih mlijeka samo ono što im je višak, te rade svoje proizvode od čistog mlijeka. Čak im je i ambalaža potpuno ekološki osviještena. Posebno ulažu vrijeme u proizvodnju fermentiranih mliječnih proizvoda kao što je kefir koji se radi tradicionalnim postupkom sa živim “gljivama”.

@greeniorganic toliko voli začine da su osmislili male ekološke sokove s vrhunskim voćem i začinima, takozvane shotove. U tri različita okusa, od ljute kurkume i đumbira do blagog cimeta, odlični su za jačanje imuniteta. U ponudi još imaju matični sok od aronije iz vlastitog uzgoja, a svi sokovi su bez šećera, aditiva i konzervansa.

@opgmedak Nudi domaće neretvansko svježe voće koje se već četvrtu generaciju uzgaja na obiteljskom gospodarstvu Medak. Voće i povrće se bere svaki dan i šalje za Zagreb, tako da je vremenski period ,od branja do stola, manji od 24 sata. Osim voća i povrća imaju orašasto i suho voće, 100% sokove, maslinovo ulje te čak i gotovi sataraš.

@slavonski.batat Dva mala OPG-a iz Lipika i Pakraca proizvodnjom batata bavi se 5 godina te trenutno u ponudi imaju narančasti, ljubičasti i bijeli batat 1.klase po cijeni od 10 kn/kg te batat outlet po cijeni od 6 kn/kg, koji je malo oštećen pri vađenju, ali potpuno iskoristiv za upotrebu. Kvaliteta proizvoda im je izuzetni bitna, pa zato svoj batat i butternut tikvu ne tretiraju nikakvim pesticidima i kemikalijama. I sami imaju malu djecu pa jako paze na uzgoj.

@pekarakuraz Obitelj iz Mače u Zagorju s 4 prodajna mjesta u Zagrebu rade pekarske proizvode ručno, bez aditiva i po domaće, što je danas rijetkost i takva se pekara rijetko nalazi u Zagrebu. Sve peku u krušnim pećima grijanim na drva. I jedna zanimljivost, sve zaposlene osobe (osim tate) su žene, što je jako velika stvar pogotovo u njihovom kraju gdje žene nemaju toliko prilika za zaposlenje.

Citiram: ono što mi ne bi jeli, ne stavljamo ni u svoje proizvode, što je najbolje mjerilo kvalitete njihovih proizvoda. Sva integralna brašna koja koriste su njihova domaća brašna, mljevena na kamenom mlinu.

@eko_borovnice_lisjak Mlada, vesela i iskrena obitelj iz Šenkovca kraj Čakovca bavi se ekološkim uzgojem borovnica od 2011. godine. Polako kreću i s biodinamičkim uzgojem kojem se posebno vesele. U ponudi imaju i proizvode od borovnica: eko pekmez od borovnica sa i bez šećera, eko sirup lavanda/borovnica, preljev od borovnica i kakaa, slatko ljuti umak od borovnica, Blueberry gin, liker od borovnica i pivo od borovnica.

 

Ostalo

@goodplanposters Ivana iz Osijeka pravnica je i majka troje djece. Međuostalom dizajnira dječje postere s autorskim stihovima. U svoj proizvod ulaže puno truda i ljubavi, a inspiracija joj dolazi kroz majčinstvo koje smatra najljepšim poslom na svijetu.

@one.with.naturee – mlada mama bavi se eko tiskom na tekstil, tj. biljnim tiskom jer otiskuje biljke bez upotrebe ikakvih štetnih boja i bojila. Sve je potpuno ekološko, s prirodnim bojama, a sav biljni materijal koji koristi ide u kompost nakon upotrebe. Plan joj je šivati odjeću za djecu i odrasle s prirodno obojanim materijalom čim joj beba malo poraste kako bi se tome mogla potpuno posvetiti.

@andntoya je novi webshop nastao iz ideje da igračke trebaju biti i zabavne i edukativne. Pomno odabrane igračke, od didaktičkih za najmanje do eleboriranih STEM igara za malo starije, su tu da pomognu vašim mališanima da postanu spretniji, vještiji i sretniji. Osim klasične kupovine možete izabrati i pretplatu kako bi vaše najdraže svaki mjesec razveselio pažljivo odabran poklon koji spaja učenje i zabavu.

@biljkoljupka Martina iz Like na samom izvoru rijeke Gacke otvorila je mali OPG s ciljem edukacije i prodaje pripravaka od ljekovitog bilja. Trenutno završava edukaciju na temu fitoterapije, te razvija poslovnu ideju o otvaranju Kuće ljekovitog bilja koja bi bila mjesto susreta, edukacije, razmjene znanja i stvaranja turističkih doživljaja na temu ljekovitog bilja i očuvanja prirode.

@viuviu_decoration Novi brand namijenjen svima koji žele imati unikatne dekorativne predmete za dom koji se savršeno uklapaju u svaki interijer. Materijali koji se koriste za proizvode su vrbova šiba, drvo, pluto, staklo i vuna. Kompletan proces uzgoja i obrade vrbove šibe odvija se u Hrvatskoj. Najnoviji proizvod im je lampa koja ima postolje od staklene kupole ispod koje se mogu staviti razni dekorativni predmeti i dodatno istaknuti posebnost i kreativnost.

@pcelarko_omoti Mali proizvođač pamučnih folija od voska s otoka Korčule iz mjesta Vela Luka. Pčelarko omoti rade se od isključivo prirodnih i ekoloških sastojaka, čiji glavni sastojak je pčelinji vosak koji svojom sposobnošću držanja vlage van omota čuva namirnice od brzog kvarenja. Krenuli su u izradu jer nisu pronalazili hrvatske proizvođače a oduševila ih ekološka stranom kao i njegova mogućnost očuvanja hrane.

@jas2cic Domaći brand udobnih dekica i jastuka izrađenih po mjeri za vaše četveronožne prijatelje. Danijela Arbutina izrađuje zimsku i ljetnu kolekciju, gdje odabir materijala odgovara godišnjem dobu. Njena 11-godišnja yorkica Yoko i ljubav prema životinjama bila joj je inspiracija za stvaranje mekanih, udobnih i vizualno potpuno drugačijih jastučića za kućne ljubimce.

@sayonis_decor Mala tročlana obitelj čiji su početni razgovori pred spavanje na kraju urodili zajedničkom vizijom za handmade dječju opremu onda kada se njihov treći član priključio obitelji. Nakon što su njemu napravili mobil, babygym, ukrase za sobicu, rodila se želja da vizije pronađu svoje mjesto i u drugim domovima. I tako su krenuli s ručno rađenim baby dekorom i igračkama.

@dalmatianaturalis – mali OPG iz Dalmacije bavi se uzgojem ljekovitog bilja. Jedan dio ide za čajeve (kamilica, kadulja, šipak, itd.), a drugi za prirodnu kozmetiku (dječja krema od kamilice, krema od lavande ili smilja, kantarionovo ulje). S dvoje male djece žive na selu, te su, okruženi netaknutom prirodom, odlučili iskoristiti sav njen potencijal, pa osim uzgojenog bilja, beru i samoniklo.