špageti od tikvica s pestom

Špageti od tikvica dostojna su i zdrava verzija klasične tjestenine. Možete ih pripremati kao i svaku drugu tjesteninu, a za izradu će vam biti potreban spiralizator. Ukoliko nemate spiralizator, poseban rezač, možete se poslužiti i ljuštilicom za povrće te tikvicu rezati uzdužno na tanke, široke trake.

(Za dvije osobe)

3 tikvice

Nekoliko cherry rajčica na grančici

1 šalica graška

2 žlice maslinovog ulja

Sol

Sježe mljeveni papar

Za pesto:

1 češanj češnjaka

2 žlice suncokretovih sjemenki

2 šake svježih listića mente

1 šaka svježih listova peršina

2 žlice svježe ribanog parmezana

50 ml maslinovog ulja

sol

svježe mljeveni papar

 

Tikvice narežite spiralizatorom, stavite u zdjelu, posolite i ostavite nekoliko minuta da puste vodu.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Cherry rajčice ostavite na grančicama, stavite u posudu za pečenje, začinite 1 žlicom maslinovog ulja, solju i paprom. Stavite peći, pecite 20ak minuta u gornjoj trećini pećnice dok se rajčice ne raspuknu. Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohlade.

Ubacite grašak u proključalu vodu, vrlo kratko, ocijedite i stavite sa strane.

Napravite pesto. Sve sastojke za pesto ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Posolite (oprezno jer parmezan je već slan) i popaprite.

Na tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Rukama istisnite višak vode iz tikvica i stavite ih na tavu. Kuhajte 1-2 minute dok sva tekućina ne ispari, dodajte pesto i lagano promiješajte da se svi sastojci prožmu. Odmah prebacite u posudu u kojoj ćete tikvice servirati.

Dodajte grašak i pečene cherry rajčice.

ADRIANA Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!