Kako preživjeti prvu godinu majčinstva – savjeti jedne ne tako savršene mame

Šest godina. Ne mogu vjerovati da će za par mjeseci biti šest godina od kada sam prvi put primila štrucu od 3.610 g u ruke.  Prvi put od kada sam se našla u tom novom svijetu zvanom majčinstvo.

Prvi period je težak. Svakom na svoj način. Najednom se nađeš s malenim bićem za koje nemaš pojma što želi i što treba, svi drugi su najednom strašno pametni i puni savjeta, a ti se često osjećaš kao najgora mama na svijetu. Ali vjeruj mi, nisi – čim se tako osjećaš znači da se trudiš biti najbolja mama svom djetetu. A da bih ti olakšala, evo par stvari koje sam ja sa iskustvom naučila:

 

  1. Vjeruj u sebe i vjeruj svom instinktu. Poslušaj savjete drugih, ali informiraj se i napravi onako kako ti misliš da je za tebe i tvoje dijete najbolje. Ako imaš osjećaj da nešto nije u redu, radije provjeri nego da se kasnije lupaš po glavi. Mama osjeti kad nešto nije ok, uvijek.
  2. Co-sleeping je ok. Da beba spava u svom krevetiću je ok. Sve što odgovara i tebi i bebi je ok. Ako spavate u šatoru u svom dvorištu, i to je ok, dokle god je djetetu dovoljno toplo i susjedi se ne bune.
  3. Dojenje je super. Teško- da, ponekad iscrpljujuće – da. Ali je najbolje što možeš pružiti svojoj bebi. Potrudi se, nemoj odmah odustati, vrijedi truda. Ako ne ide, pitaj za pomoć. Ako ni onda ne ide, nema veze. Nisi ništa lošija majka zbog toga.
  4. Padovi se dešavaju. Čim prije to shvatiš tim bolje. Neka digne ruku kome dijete nije nikad palo s kreveta. Pojedincima čak i iz ruke (#checked). Ako dijete plače, normalno reagira, nije pospano, sve je u redu. Žilavi su to mali čovječuljci. Što tek dolazi s hodanjem i trčanjem, ovo je samo priprema.
  5. Nemoj se opterećivati markama i raznovrsnim proizvodima za klince koji se reklamiraju po svuda. Dijete će jednako dobro spavati u najmodernijem Noona krevetiću i tvojoj staroj kolijevci. Hrana se jednako dobro kuha u starom mini lončiću i u parnom kuhalu. Dobro je uzeti štapni mikser, ali će i vilica sasvim solidno odraditi stvar.
  6. Kolica izaberi po onome što tebi odgovara (Kolica – jedna od milijun) a ne po posljednjoj modi.
  7. UVIJEK vozi dijete u AS. Sigurnost na prvom mjestu. I na putu do vrtića 100m od kuće se može budala zaletjet u tebe. Jednom je dosta.
  8. Poveži se s drugim mamama. Svima ponekad treba zaštitna mreža i netko prolazi isto. Kad ti dijete urliče kroz pola grada u šetnji i najradije bi propala u zemlju od srama ili kada ne spava noćima jer ga muče zubi,a ti se osjećaš kao hodajuća izdajalica, utješno je znati da vas ima još u istom sosu.
  9. Bebe uglavnom vole rutinu, pa nije loše uspostaviti neki dnevni ritam i držati ga se. Ali ima i onih obrnutih, koji skuže kad nešto radiš po rasporedu i na uobičajeni način (npr. uspavljuješ), pa se krenu protiviti. Onda kreće varijanta – snađi se druže. Ako ništa, pozitivno djeluje na kreativnost majke, govorim iz iskustva.
  10. Nemoj se bojati tražiti pomoć od muža. I on je važan dio cijele priče i mora biti uključen. Nema veze što ne zna jednako dobro kao ti – naučit će. I dobro je da stvari radi na drugačiji način, koristiti će vam kasnije u odgoju.
  11. Nemoj se živcirati zbog gluposti. Ako se djetetu ne spava, ne mora spavati. Ako pljuje hranu, jesti će kasnije. Ako se valja u blatu, oprati ćeš ga. Keep it simple. Odite u šetnju, razgovarajte, smijte se. Vrijeme proleti, a sigurno nikad nećeš reći da ti je žao što ga nisi više tjerala da spava.
  12. I za kraj, ali ne i manje važno – nemoj dati djetetu da jede Jaffa kekse sa 6 mj. Nemoj, molim te. 😀

Photo: Unsplash


IVANA

Bivša balerina, danas učiteljica baleta, instruktorica joge, PR-uša, domaćica, supruga….ali prije svega MAMA. Putovanja i knjige su joj velike strasti, pisanje hobi, a shopping i velika šalica kave lijek za neprospavane noći ?  Kako je biti majka i preživjeti tornado života sa dva dječaka, čitajte na njenom blogu Tutus&Sons.

Facebook: Tutus & Sons