KOZMETIKA U TRUDNOĆI KOJU TREBA IZBJEGAVATI

By: Lenka Grčić (Mama Šminkerica)

Moj prvi članak na Supermamama će obrađivati temu kozmetike koju bi bilo dobro izbjegavati u trudnoći. Trenutno sam po drugi put u životu u “blaženom stanju”, pa sam mislila kako je prikladno pisati baš o tome. Dijelim s vama svoje sažete dojmove koje sam zadnjih godina prikupljala iz raznih knjiga i časopisa koje sam pročitala. Puno toga bi trebalo izbjegavati, a činjenica da živimo u takvom svijetu u kojem je često nemoguće izbjeći sve štetne sastojke to samo otežava. Međutim dobro je biti osviješten i paziti koliko god je moguće na unos štetnih tvari u organizam, pogotovo u trudnoći.

 Osobno se zaista maksimalno trudim paziti na to što unosim u svoj organizam i što stavljam na kožu, mada priznajem da se ponekad omakne korištenje kozmetike (najčešće se radi o dekorativi) koja nema uvijek najsjajniji sastav. Tješim se da mi neće biti ništa ako povremeno sagriješim, ali nije se dobro svih devet mjeseci  izlagati lošim sastojcima. Vodim se i time da je lice jedna ipak malo manja površina kroz koju se neće apsorbirati toliko štetnih sastojaka, pa neće biti prevelika šteta ako se povremeno koriste sjenila. Ruževe i rumenila koristim svakodnevno, uz tekuće podloge koje imaju minimalno štetnih sastojaka.

Što definitivno trebate izbjegavati?

Svakako zaboravite dubinsko liječenje akni, celulita, izbjeljivanje dlačica, izbjeljivanje zubiju, sredstva za samotamnjenje, ravnanje kose formaldehidom, kemijske pilinge ili dubinsko otklanjanje bora.

Meni je npr. u prvoj trudnoći u prvom tromjesečju koža iz normalne/mješovite, naglo prešla u suhu. Nisam znala što da radim, a nisam htjela previše eksperimentirati, pa sam najčešće lice (a i trbuh) noću mazala uljem pšeničnih klica (prirodni vitamin E). Za one s masnom kožom ili nekim drugim problemima, svakako preporučam korištenje što prirodnijih preparata. Što se tiče borbe protiv akni, a ima veliki broj trudnica koje se bore s time, sasvim je prihvatljiv klindamicin (nekada daaaaavno, još u srednjoj školi, prije 135313212 godina i sama sam koristila klindamicin losion. Prodaje se u ljekarnama). Sada, u drugoj trudnoći također imam “problema” s nešto sušom kožom lica i koristim organsku kozmetiku za suhu kožu.

BOJE ZA KOSU – pokušajte svakako izbjegavati bojanje u prvom tromjesečju, a kasnije, ukoliko ne možete izdržati da se ne obojate, moja preporuka je svakako boja sa što prirodnijim sastavom. Možete ih naći u biljnim ljekarnama i bio dućanima. Svakako, pokušajte izbjeći amonijak i peroksid i truditi se ne udisati ih. Ako imate baš neku svoju posebnu nijansu boje i niste baš spremni na ništa prirodnije, onda vam je moj savjet da napravite pramenove, odnosno, da u frizerskom salonu kosu obojate pramen po pramen tako da vam se boja ne dotiče tjemena. Ja već godinama posvjetljujem kosu biljnim bojama, a sad, u ovoj drugoj trudnoći sam nakon četiri mjeseca trudnoće i isto toliko mjeseci nebojanja otišla u frizerski salon. Tamo sam se bojala Inoa bojama koje ne sadrže amonijak ni mirise. Mislim da ću taj tretman ponoviti pred porod jer s malim todlerom i bebom u trbuhu ne stignem ništa od ovih dužih tretmana sama sebi napraviti.

FORMALDEHID (FORMALIN i FORMALITH) – nalazi se u lakovima za nokte, sredstvima za jačanje noktiju, sredstvima za ravnanje kose, kremama za lice, dezodoransima koji su antiperspiransi. Svakako, pazim i koje lakove koristim u trudnoći. U trudnoći sam najvjernija OPI lakovima.

Što se tiče sredstava za zaštitu od sunca, treba koristiti one koje u sebi sadrže cinkov oksid ili titanium dioksid. Poželjno je svakako koristiti sredstva za sunčanje zbog pjega koje se javljaju zbog hormona u trudnoći.

ETERIČNA ULJA – nikako ih ne smijete koristiti bez dozvole stručne osobe (aromaterapeut). Posebno treba izbjegavati eukaliptus, bergamot, cedar, bosiljak, ružmarin… Prava lavanda je ok, ali isto je dobro posavjetovati se sa stručnjakom i oko nje. Svakako je dobro ukoliko se odlučite koristiti neko od eteričnih ulja koje je dozvoljeno u trudnoći, ne stavljati ga direktno na kožu, nego pomiješati s nekim baznim uljem (tipa bademovo i sl.). Ja sam povremeno koristila u prvom tromjesečju eterično ulje lavande zbog jakih glavobolja. Doslovno sam ga stavljala pod nos jer djeluje umirujuće i tu i tamo masirala sljepoočnice njime.

Pokušajte izbjegavati AHA kiseline, BHA kiseline (posebno salicilna), PHA kiseline, salicilna kiselina, RETINOL I DERIVATI VITAMINA A , BENZOIL PEROKSID koje se nalaze u sredstvima protiv akni. OKSIBENZON i DIHIDROKSIACETON (DHA) – nalaze se u sredstvima za samotamnjenje i onima za zaštitu od UV zraka. HIDROKINON i ARBUTIN – nalazi se u preparatima za izbjeljivanje.

I za kraj: nisam dermatolog, nisam ginekolog, ja sam ekonomistica i vizažistica koja dosta toga zna o kozmetici i koži i koja se nada da će vam ovaj članak, iako poduži, biti od koristi.

Ukoliko imate kakvih pitanja ili prijedloga, slobodno me kontaktirajte na društvenim mrežama ili dolje u komentarima! 🙂

 

Izvor fotografija: Pinterest

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *