što smo sve kuhale s purexom?

Foto: pepper atelier

Jeste li vi među onima kojima subota znači i obavezan odlazak na tržnicu u nabavku svega potrebnog za obiteljski ručak? Šetnja gradom, kava, stručak cvijeća i vrećica puna svježih i ukusnih namirnica. Tako smo se i mi prošlu subotu, zajedno s nekoliko drugih supermama i food blogerica, uputile na Dolac.

Ovo divno žensko druženje započelo je kratkim aperitivom, neke od nas su se prvi put međusobno i upoznale, pričale smo i o djeci no sve smo se složile da su mamama i ovakve subote ponekad vrlo potrebne.

Sljedeća stanica bila je Purexova poslovnica na Dolcu gdje su naše mame mogle čuti ne samo priču o nastanku Purexa nego i saznati zašto je baš Purexovo meso zaslužilo epitet zdravog proizvoda hrvatskog sela.

Nakon što je svaka preuzela paketić s raznim Purexovim delicijama uputili smo se u Kuhaonu na kulinarsku radionicu pod palicom još jedne supermame i food blogerice te Purexove ambasadorice Nastasje Chiare Petrić. Samo jedan pogled na namirnice koje je Nastasja pripremila za radionicu izazvao je glad, no prvo je bilo potrebno primiti se posla, odnosno, kuhanja. A i jedva smo čekali saznati što ćemo sve kuhati s Purexom.

Sanja @domacica.sanja i Tea @mamika.tea imale su zadatak napraviti nam zanimljivo predjelo, koje se pojelo čim je bilo gotovo, a nazdravile smo i vrhunskim šampanjcem iz vinarije Tomac.

Nasja @nasja_duplancic se primila sjeckanja namirnica za pileću paštetu. Marijana @unmondodisapori, Andrea @andreacukrov i Mateja @uvijekgladna pripremale su sve za glavno jelo, a uskoro su dobile i pojačanje. Stigla je i Matejka @matejka_likechocolate.

Naš zadatak bio je vama prenijeti cijelu atmosferu s radionice, te isprobati tek gotova jela, nešto što nam nije nimalo teško palo.

Zahvaljujemo svim našim food blogericama koje su nam svojim prisustvom uljepšale jednu jesensku subotu i nadamo se da ćemo uskoro ponoviti druženje. Posebno hvala Nastasji koja nas je naučila kako ispravno raditi rižoto i zbog koje će se ova jela odsada naći na našim, a vjerujemo i na vašim stolovima, te Purexu koji je omogućio da uživamo u zdravom mesu.

kruške, pršut, kozji sir, bosiljak

2 velike abata kruške
3-4 velike purex šnite pršuta
1 velika žlica svježeg kozjeg sira
1 velika žlica krem sira
2 velike žlice naribanog tvrdog kozjeg sira
nekoliko listića svježeg bosiljka

Promiješati skupa sve tri vrste sira. Zatim u njega dodati i nasjeckani ili natrgani bosiljak. Kruške operemo, odstranimo sredinu i narežemo na manje komade. Debelo ih premažemo sirom te zarolamo pršutom kojeg smo malo skratili za svaku krušku. Serviramo predjelo dobro ohlađeno.

pileća pašteta s coulisom od bobičastog voća, tostiranim pistacijama i tonkom

350g purex pilećih jetrica (bez srca)
50g + 100 g maslaca
100g ljutike
2 grančice timijana
pola shootera kvalitetnog konjaka
2-3 žlice slatkog vrhnja
1 puna žlica reduciranog aceta balsamica
sol i papar
+
zaleđeno bobičasto voće ili višnje/maline
2 žličice svjetlog muscovada
1 žličica kukuruznog škroba
pistacije
tonka grah (začin)
purex kruh babe Ivke ispod peke

Na 50 g maslaca dinstati sitno nasjeckanu ljutiku i timijan na laganoj vatri dok potpuno ne omekša. Zatim dodati očišćena jetrica, kuhati kratko dok se termički obrade (ostanu lagano roze u sredini), posoliti i popapriti pa prebaciti u sjeckalicu. Dodati 100 g omekšalog maslaca, aceto, konjak i vrhnje te blendati koliko je potrebno dok ne postane potpuno kremasto. Prebaciti u posudice i ohladiti nekoliko sati. Za coulis treba iskuhavati voće sa šećerom 20-ak minuta i lagano ugustiti škrobom, te izraditi štapnim mikserom i procijediti od koštica. Servirati paštetu na tostiranom kruhu s ohlađenim voćnim umakom, tostiranim pistacijama i naribati tonka grah preko svega. 

jesenska pileća salata

1/2 veće muškatne buče
1 žlica garam masale
malo maslinovog ulja
1 šaka rikole
1 šaka baby špinata
2 pune žlice sira grabancijaša
3 žlice slanih bučinih golica
Za dressing:
ekstradjevičansko maslinovo ulje
bijeli aceto balsamico
stručak svježeg peršinovog lista
malo senfa
malo meda
+ 3 purex otkoštena pileća zabatka s kožom

Buču ogulite i narežite na manje kockice veličine zalogaja. Začinite ju garam masalom i pošpricajte uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200° oko pola sata. Za to vrijeme napravite dressing tako da sastojke za njega štapnim mikserom dobro izradite u gustu smjesu. Po potrebi dodajte više octa ili ulja. Blago ohlađenu buču promiješajte sa sjeckanom lisnatom salatom, namrvljenim sirom, dressingom i golicama, te na vrh nje servirajte trakice pucketave piletine. 
za pucketavu piletinu

Otkoštenim pilećim zabatcima posolite stranu s kožom (ili ju posolite nakon pečenja). Stavite piletinu s kožom prema dolje u tavu neprijanjajućeg dna, uključite vatru na srednje jako i poklopite tavu. Mast s kože će se polagano otapati, a para će skuhati i gornji dio piletine. Kada se sva masnoća otopila, maknite poklopac da višak tekućine koju je piletina ispustila ispari. Po potrebi odvojite meso s dna ako se malo zalijepilo, te pričekajte da koža postane hrskava, te povremeno s donjom stranom većeg lonca pritisnite piletinu da se masnoća ravnomjerno otapa. Prebacite gotovu piletinu na dasku za rezanje, pričekajte nekoliko minuta i servirajte ju narezanu na trakice.

rižoto s lješnjacima i karameliziranim kruškama

1 šalica Carnaroli riže
1 srednji luk srebrenac
2dl bijelog vina
1 šalica ribanog parmezana
2 kockice maslaca
oko 750ml purećeg/pilećeg temeljca od PUREX kostiju i mesa
+
3 žlice tostiranih sjeckanih lješnjaka
1-2 veće kruške viljamovke ili abate
1 žličica svijetlog muscovada
1 zrno kardamoma

Na maslinovom ulju pržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte rižu, pržite još kratko i ulijte bijelo vino. Miješajte dok vino ne ispari te nastavite podlijevati toplim temeljcem. Pred kraj rižoto završite s puno parmezana i dvije kockice maslaca. Začinite solju i paprom po potrebi te servirajte s lješnjacima i kruškom koju ste karamelizirali tako da ste ju očišćenu i narezanu na kockice 15-ak minuta dinstali na malo maslaca, šećera i sa izdrobljenim zrnom kadramoma.

#kuhamspurexom