lagani kolač s jagodama

Lagan, sočan, osvježavajući, ukusan. Tako bismo mogli opisati ovaj kolač, moj najdraži kolač u posljednje vrijeme, čiji vam recept donosim danas. Sezona jagoda je tu, kratko nam traje, a jedva sam ju dočekala i treba ih iskoristiti maksimalno. Preporučam vam ovaj prefini kolač čiji je biskvit nježan i prozračan, a kad se sve zajedno spoji dobijemo fantaziju okusa i zalogaj po zalogaj se topi u ustima. Pravi doživljaj za nepce, iako uopće nema puno posla s njim. S pripremom ste gotovi za taj čas, garantiram. Kod nas cijeli kalup nestane isti dan i mislim da ću uskoro morati praviti duplu dozu. Biskvit ovog kolača je i sam po sebi toliko fin, da ga ja mogu jesti i bez ikakvih dodataka. A tek kad se dodaju svježe jagode i preljev to je savršenstvo. Neću više duljiti, evo recept u nastavku i nadam se da ćete isprobati.

Sastojci:

4 jaja

25 dkg šećera

1.5 dcl vode

1.5 dcl ulja

25 dkg brašna

1 prašak za pecivo

jagode (količina prema želji)

2 preljeva za torte

Priprema:

Za biskvit razdvojite bjelanjke i žutanjke. Žutanjcima dodajte šećer, a od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg. Potom zajedno izmiksajte žutanjke i šećer da dobijete pjenastu smjesu. Snijeg umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera, pa onda dodajte još ulje i vodu i opet promiješajte. Na samom kraju dodajte brašno i prašak za pecivo – nakon što dodamo brašno više ne miksamo, nego samo lagano promiješajte sa žlicom.

Pripremite kalup – premažite ga maslacem ili stavite papir za pečenje pa ulijte smjesu za biskvit, ravnomjerno ju rasporedite i stavite u zagrijanu pećnicu.

Biskvit pecite 10-tak minuta na 180°C – obavezno provjerite čačkalicom da li je gotov (znat ćete da je gotov kad čačkalica izađe čista iz biskvita). I pripazite da se biskvit ne peče predugo da vam ne bi bio suh, a kolač treba biti mekan i sočan.

Dok se biskvit peče, očistite i operite jagode te ih narežite na polovice ili manje komade.
Pripremljene jagode gusto poslažite na lagano ohlađeni biskvit.

Pripremite preljev za torte prema uputi s vrećice.

Kad je preljev pripremljen, pričekajte malo da se počne hladiti i lagano zgušnjavati pa ga onda prelijte po jagodama na kojima će se brzo stvrdnuti i međusobno iz povezati.

To je to, kolač stavite na hlađenje i onda vam samo preostaje guštati, na terasi, u dobrom društvu ili u malo svog mira, kako god vam odgovara…

 

U slast!


EMINA @happinessishomemade95

Mama nasmijane i znatiželjne curice, čiji je dolazak na svijet ispunio njezin najveći san, onaj o majčinstvu. Zaljubljena u more, tulipane, kišu, a obožava filmove, serije i odlaske u kino. Živi na selu, a da može birati živjela bi na Plitvicama ili negdje uz more. Vječni optimist koji snagu pronalazi u svojim voljenima. Kuhinja je za nju “happy place” u kojem obožava kuhati, miksati, dekorirati, sjeckati, miješati i stvarati ukusne obroke i slastice za svoje najdraže. Veseli se malim stvarima i sreću pronalazi u sitnicama, te je zahvalna na svemu što ima. Oduvijek je voljela ples, pisati, slikati, osmišljavati stripove, biti s mamom u kuhinji i od nje učiti. Voli planirati, vrijeme provoditi u prirodi i stvarati uspomene za cijeli život. U slobodno vrijeme piše blog Happiness is Homemade. Sanja o svom poslu, zanima ju dizajn i ilustriranje, a samo jedna od želja joj je pisati te oslikavati knjige za djecu. Najveći je fan Božića na cijelom svijetu a otkad je mama još se više veseli svemu te se nada da će i svoju djevojčicu naučiti da je sreća u malim stvarima i da treba cijeniti sve ono što se u životu često uzima zdravo za gotovo, poput šetnje na svježem zraku, sunca koje ti obasja lice, zagrljaja voljene osobe, malo vremena za sebe, uživanja u sladoledu ili lubenici, nečijeg osmjeha ili recimo slinavog bebinog poljupca, ma toliko je toga što nam grije srce.