KEKSI KOJI MIRIŠU NA BOŽIĆ – GINGERBREAD

Što miriše na Božić više od cimeta i đumbira? A još ako u pripremu njihovih keksića uključite najmlađe članove kućanstva – pravi blagdanski ugođaj je zagarantiran. I nered sve po svud. A možda ste kao i mi blagoslovljeni još i psom koji krade tijesto, pa je sve skupa još zanimljivije i dinamičnije.

Ali sva se ta gungula isplati kada se kućom počne širiti miris pravih božićnih kolačića. I zato, upalite lampice, pustite božićne pjesme i uživajte u ugođaju.

Sastojci

130 g maslaca
130 g šećera
1 jaje
40 g meda
300 g brašna
10 g cimeta u prahu
15 g naribanog svježeg đumbira (ili onog u prahu)
Prstohvat soli

Priprema

1.Izmiksajte maslac i šećer, pa dodajte jaje i med.
2.U drugoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sol, pa unutra naribajte svježi đumbir. Sve to prebacite u smjesu maslaca i šećera.
3.Smjesu na kratko izmiksajte mikserom, pa nastavite mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
4.Tijesto zamotajte s prozirnom folijom i ostavite u frižideru pola sata ili sat, da se stisne (inače će biti pregnjecavo i neće se moći vaditi izrezani oblici).
5.Upalite pećnicu na 170 stupnjeva.
6.Radnu površinu pobrašnite, razvaljajte tijesto i izrezujte tijesto sa željenim oblicima.
7.Na pleh za pečenje stavite masni papir za pečenje i na njega stavljajte svoje keksiće.
8.Pecite ih 10-12 minuta (ovisno o pećnici), na 170 stupnjeva. Gotovi su kada im rubovi počnu lagano tamniti (nemojte ih peći duže od toga jer će biti pretvrdi).

 

Za ukrašavanje

Gingerbread kekse možete, a i ne morate, ukrasiti bijelom glazurom zvanom royal icing, koja se lako sprema, ali je za ukrašavnje potrebno puno strpljenja i mirna ruka, kao i ovi sastojci:

1 bjelanjak
200 g šećera u prahu
1 žličica limunovog soka
U bjelanjak dodajte žlicu limunovog soka i ručno miksajte s pjenjačom. Postepeno ubacujte šećer i nastavite miješati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite ju u vrećicu za ukrašavanje i igrajte se.

Dobar tek i uživajte u ugođaju!


Mama jedne uskoro dvogodišnje, mirne (tako svi kažu) djevojčice, velikih plavih očiju. Voli hranu, prirodu, fotografiju i pse. Ovisnik je o “to-do” listama, a u multitaskingu je dostigla level pro. Životni joj je moto: carpe momentum (iskoristi svaki trenutak), a drugi ju opisuju kao “50 nijanse roze”. Udana za najboljeg prijatelja, koji ju strpljivo vozi po cijeloj Lijepoj našoj. 
Najsretnija je u krugu svoje male obitelji, za koju obožava peći torte, a kalorije voli potrošiti u dugim šetnjama s njihovom biglicom Gagom.
Blog: Mamika
Facebook: Mamika

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.