MAMA, TI SI BOŽIĆNA ČAROLIJA

Ovo o čemu pišem je nešto što sam prije neki dan podijelila na instagramu sa svojim followerima i nešto što danas želim podijeliti sa svim našim supermamama. Nešto na što sam naišla na jednom od omiljenih mi stranih portala koji pišu o majčinstvu. Nešto što mi je recimo na neki način otvorilo oči i natjeralo me da Božić sagledam iz neke druge perspektive. Nešto što sam sigurno znala, ali toga nisam bila potpuno svjesna.

Mame, jeste li vi svjesne koliko smo mi zaslužne za božićnu čaroliju? Prije svega želim naglasiti da ovaj tekst nije pisan protiv muškaraca. I oni su dio te božićne čarolije, svatko od njih pomaže na svoj način i koliko može, ali majke su ipak majke. No budimo iskreni, u većini slučajeva muževi su ti koji preokreću očima kad prvi dan prosinca izvadimo božićne dekoracije.

Možda je to zato jer smo jednostavno žene. Volimo sav taj božićni kič i All I Want For Christmas Is You.

Čega se sjećate iz djetinjstva kad je Božić u pitanju? Ja se sjećam mirisa i okusa. Mirisa bakine sarme. Sjećam se mame koja je pekla kolače do jutarnjih sati. Sjećam se kad sam napokon bila dovoljna odrasla da i ja sudjelujem u tome. Tata je donosio namirnice, išao u dućan i na plac kad je trebalo, ali da nije bilo nas žena ništa to ne bi bilo tako čarobno.

Mi mame smo Sveti Nikola i Djed Božićnjak. Mi smo te koje osmišljavaju sadržaje adventskog kalendara i umotavaju 24 poklončića do kasno u noć. Mi smo one koje oživljavaju tradicije i stvaraju nove. Mi smo one koje listaju stare bakine kuharice koje mirišu na djetinjstvo. Mi smo one koje su u stanju proći pola grada samo da bi našle odgovarajući poklon za naše najdraže. Mi smo one koje jedva čekaju okititi dom sa stotine lampica. One koje najdraže ukrase za bor čuvaju kao najveće blago, jer svaki od njih ima posebno značenje.

Mi smo one koje drže obitelj na okupu. Mi smo one koje stvaraju sjećanja.

I ove godine moja će mama učiniti sve kako bi nama stvorila savršenu božićnu atmosferu, kako bi nam stvorila nova sjećanja, sjećanja na još jedan zajednički Božić.

Moja baka ima 93 godine. I još uvijek stvara božićnu čaroliju. Jer što je Božić bez bakine orahnjače i makovnjače?

Dovoljno je samo pogledati fotografije pod našim božićnim hashtagom #ovojenasbozic i vidjeti kakvu čaroliju vi supermame stvarate iz dana u dan.

Zato mama kad misliš da ti ništa ne ide od ruke, kad ti kolač po ne znam koji put završi u kanti za smeće ili kad se osjećaš preumorno, samo se sjeti da si TI božićna čarolija.

Foto: Unsplash


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays