PARADIŽOT – DESERT KOJI NAS VRAĆA U DJETINJSTVO

Ili paradižet. A u kontinentalnim krajevima šnenokle. Ovaj poznati desert sam radila po receptu od Dikice, popularno zvana ženska koja stoji iza svetog grala mediteranskog kulinarstva, kuharice zvana Dalmatinska kuhinja, Dika Marjanović-Radica. Ovo kako sam se ja izrazila “popularno zvana ženska” se njoj nikako ne bi svidjelo, jer ona dolazi iz vremena kada se fine gospođe, kakva je zacijelo ona bila, nikako nije smjelo tako oslovljavati. Prvi dio njezine kuharice je posvećen pravilima za stolom, jer ona dolazi iz generacije gdje odgoj počinje za stolom. Odrasla, zrelija i mudrija ja, koja je sada u ulozi mame, svakako cijeni te principe i smatra da uz današnji otvoreniji i pristupačniji odgoj uvijek vrijede i neka vječna načela. Ona načela koja podsvjesno znam, jer su mi zauvijek urezana, danas svakodnevno balansiram.

Ovako su nekako tekle moje misli dok sam listala ovu kuharicu koja se, uz milijardu recepata, između redaka dodiruje i obiteljskog života i time osvješćuje baš te principe. Dikinu kuharicu ima svaka dalmatinska obitelj, a i puno onih koji to nisu. Knjiga prolazi kroz ruke generacija i tako ostavlja za sobom dašak prošlih vremena, a na nama je da iz nje uzmemo ono što je vječno primjenljivo. Tako uz to kako se priprema stol za ručak, i to kako za svakodnevni, tako i svečaniji, imamo i recept za paradižot. Ovaj recept ne treba mijenjat ni malo, samo ga eventualno povećat. Neki će reći da je to više ljetni recept, ja bih rekla da paše uvijek. I ono što je bitno – djeca ga vole! Recept inače prisvajaju francuzi koji ga zovu “île flottante” (plutajući otoci) ili “œufs à la neige” (jaja u snijegu). Napomenula bih da recept zahtijeva domaća jaja ili s placa ako imate dobar izvor, kao i kvalitetno svježe mlijeko.

 

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica šećera
  • 1/2l mlijeka
  • petit beurre keksi
  • korica domaćeg limuna
  • ribana čokolada
  • po želji maraskin (za djecu bolje preskočiti)

 

Priprema:

  1. Dno zdjele u kojoj će se servirati paradižot obložiti sa keksima. Može se servirati u veću zdjelu, ili odmah u manje.
  2. Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke odmah u lonac, a bjelanjke u plastičnu posudu za miksanje.
  3. Uz prstohvat soli, bjelanjke izraditi u čvrsti snijeg.
  4. Žumanjcima dodati 4 žlice šećera u prahu i pjenasto izraditi, dugo miksati kako bi se postigla flafasta smjesa koja se vidljivo povećala. Za to treba 10-ak minuta. Dodati ribanu koricu domaćeg limuna.
  5. U širem loncu zagrijati mlijeko sa žlicom šećera do vrenja, potom smanjiti vatru i sa žlicom stavljati snijeg od bjelanjaka u mlijeko, okrenuti žličnjak bjelanjka sa svake strane. Dovoljno je da bude u kipućem mlijeku minutu do dvije.
  6. Vaditi bjelanjak sa rupičastom žlicom i slagati na kekse.
  7. Preostalo mlijeko uliti u lonac sa žumanjcima, pa staviti lonac na laganu vatru i miješati dok se krema ne zgusne. Krema ne treba biti previše gusta kao puding, ali svakako mora imati strukturu kreme. Ovaj korak je dobro raditi na pari.
  8. Žutu kremu uliti u zdjelu sa bjelanjcima i keksima i to u sredinu zdjele da se krema sama smjesti po površini zdjele.
  9. Na vrh naribati čokoladu.
  10. Kad se ohladi staviti u frižider na par sati.

CVIJETA @cvijetas

Po struci sam pravnica, a na Instagram volim malo pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta i dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva u kockicama koje se nižu. Volim red, estetiku, umjetnost i sve što je lijepo i paše jedno s drugim, kao prava vaga. Volim putovanja, kavu i mojih pet minuta s njom, svog mopsa i scenu kako on i naša beba dijele keks, volim pronaći dobar recept i kušati fina vina. A najviše volim biti mama. Otkad sam postala mama, organizacijskim sposobnostima dajem puno pažnje, jer želje su velike, a dan prekratak. Kroz svoj Instagram profil dijelim one trenutke od kojih se oči zasjaje i najradije bih zaplesala kao da nitko ne gleda! Tako ostanu zapisani zauvijek… jer vrijeme leti, a s djetetom pored tebe juri kao raketa. Iako mi se život okrenuo naopačke, osjećam da je sve na mjestu i pronalazim se u citatu “everything has changed and yet, I am more me than I’ve ever been.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.