ALPHABET CAKE

Sigurno ste u posljednje vrijeme barem jednom na instagramu ili nekom kulinarskom blogu vidjeli ovu tortu i doista se može reći da je vrlo fotogenična i atraktivna. Iako naizgled djeluje kao jedna od slastica za čiju su vam izradu potrebne zavidne kulinarske vještine, to doista nije tako. Kako smo je sestra i ja nedavno radile mami za 60. rođendan, odlučila sam naš provjereni recept te neke trikove podijeliti s vama, jer je torta doista zgodna za sve uzraste i prigode: godišnjice braka, dječje rođendane, djevojačke zabave ili baby showere.

Za izradu biskvita jedne brojke ili slova, bit će vam potreban pleh veličine 30×40 cm.

Sastojci za biskvit:

-360 g višenamjenskog brašna

-prašak za pecivo

-malo soli

-150 g maslaca (na sobnoj temperaturi)

-60 ml ulja

-200 g šećera

-2 žličice ekstrakta vanilije

-4 jaja

-160 g čvrstog jogurta

-80 ml mlijeka

Sastojci za kremu (količina dovoljna za jedno slovo ili brojku, a recept je preuzet s bloga Torta, pinjur, pjat):

-3 žumanjka

-0,5 l mlijeka

-120 g šećera

-30 g glatkog brašna

-30 g škrobnog brašna (gustina)

-45 g maslaca sobne temperature

-pola štapića vanilije

-125 g mascarponea

-200 g vrhnja za šlag

 

Izrada:

  1. Mikserom izmiješajte maslac, šećer, ulje, mlijeko, vaniliju i jogurt, a zatim toj smjesi dodajte jedno po jedno jaje te na kraju brašno, prašak za pecivo i sol.
  2. Smjesu podijelite na dva dijela (mi smo zbog preciznosti za ovo koristile vagu, jer je iznimno važno da oba biskvita budu jednake debljine).
  3. Pecite jednu, zatim drugu polovicu biskvita 10 minuta na 180 stupnjeva.
  4. Nakon što su biskviti pečeni, krenite s izradom kreme.
  5. Zagrijavajte mlijeko s vanilijom (sastružite prethodno sjemenke vanilije u mlijeko) da bude jako vruće. Ne treba zakuhati.
  6. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte im brašno i škrobno brašno, a zatim polovicu vrućeg mlijeka (prethodno izvadite mahunu vanilije iz njega) neprestano miješajući. Na ovaj način temperiramo žumanjke.
  7. Nakon što smo izmješali mlijeko i žumanjke da budu bez grudica, vraćamo smjesu u preostalo vruće mlijeko, i dalje miješajući. Sve vraćamo na vatru i zagrijavamo dok se krema ne zgusne i dok ne kuha cca 2-3 minute. Skinite s vatre i dodajte maslac u vruću kremu.
  8. Vruću kremu prebacimo u drugu posudu i prekrijemo prozirnom folijom tik uz površinu kreme. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi.
  9. U ohlađenu kremu umiješamo mascarpone (mikserom) i tučeno vrhnje za šlag (špatulom) te je podijelimo na dva jednaka dijela (jedan za donji biskvit, jedan za gornji).
  10. Kad ste spremni za slaganje torte, obavezno prvo izrežite željeno slovo ili brojku iz debljeg papira ili kartona – bit će vam lakše izrezati oblik iz biskvita.
  11. Napunite vrećicu jednom polovicom kreme te formirajte male tuljce pazeći da budu jednake veličine. Predlažem da prvo ispunite rub brojke ili slova, jer će se on vidjeti, a u sredini ostavite mjesta za voće. Mi smo koristile jabuke i ananas koje smo izrezale na komadiće jednake veličine.
  12. Na to polozite gornji biskvit te na isti način formirajte tuljce od kreme pazeći da ispunite cijelu površinu te da tuljci budu jednake veličine.

Napomene:

  1. Vrlo je važno da si za ovu tortu uzmete dovoljno vremena, jer ona iziskuje preciznost u količinama, vremenu pečenja i slaganju.
  2. Odaberite voće koje vam odgovara ili ga možete nabaviti. Bobičasto voće se izvrsno slaže s ovom kremom, no kako rujan nije idealno vrijeme za to, mi smo koristile banane i ananas, a dobra opcija bio bi i kivi ili marelice. U nekim receptima se ne koristi voće, no ono ovoj torti daje nevjerojatan okus i soč
  3. Ukrasiti tortu možete na bezbroj načina, ovisno o prigodi, spolu i uzrastu. Mi smo koristile zelene hortenzije iz vrta i pastelno ružičaste makarone. Bilo kakvo cvijeće ili voće poput polovica jagoda ili borovnica sjajna su dekoracija, a za djecu bomboni, čokoladice ili omiljene figurice. Mogućnosti je bezbroj!


LANA

Rođena Zagrepčanka, majka četverogodišnje djevojčice u nestrpljivom iščekivanju novog člana obitelji. Prevoditeljica, pisac, urednica i blogerica zaljubljena u modu, rana jutra, putovanja, kuhanje, dizajn interijera i umjetnost. Zbog suprugove karijere profesionalnog rukometaša često mijenja mjesto bivanja, te je dosad iskusila život u zemljama poput Francuske, Njemačke, Slovenije i Mađarske. Obožava knjige i hranu, trčanje i pilates, instagram i blogove, velike gradove i more, a najviše od svega, život sam po sebi i svoju obitelj.

Instagram:@bisous.fee

Blog: www.bisousfee.com 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.