TACOS SA SLASNOM PILETINOM ZA TOPLE LJETNE DANE

Meksička kuhinja idealna je za tople, ljetne dane pogotovo ako ih provodite u dobrom društvu. Tacos-i su vrlo jednostavno jelo koje možete pripremiti na bezbroj načina. Jedina tajna je da sve namirnice moraju biti svježe, na vrhuncu sezone, pune boja i mirisa.

Nezaobilazni sastojci su korijandar, avokado, salsa i dobra tortilja. Tortilje su bolje ako ih prije posluživanja kratko ispečete. Ako ih kratko pržite u ulju dobiti ćete tostade, neodoljivo hrskave tortilje koje možete nadjenuti istim sastojcima kao i tacos-e.

Za 4 tacos-a:

4 manje tortilje

1 avokado

Nekoliko listova korijandera

4 žličice Crème fraîche

Sok ½ limete

Za piletinu:

4 otkoštena pileća zabatka bez kože

2 češnja češnjaka, nasjeckana

2 žlice svježe metvice, nasjeckane

sok ½ limuna

2 žlice meda

5 žlica maslinovog ulja

¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice

Sol

Svježe mljeveni papar

Za salsu:

2 mesnate rajčice

½ ljubičastog luka

2 žlice sjeckanog korijandera

Sok ½ limete

2 žlice maslinovog ulja

Sol

Papar

Za ukiseljeni luk:

1 veliki ljubičasti luk

1 dcl kvasine

 

Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja i čilija. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve  pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu tempraturu!

Za ukiseljeni luk narežite ljubičasti luk na tanke ploške, stavite u staklenku i zalijte kvasinom tako da sav luk bude prekriven. Zatvorite staklenku i stavite u hladnjak na barem sat vremena.

Za salsu rajčice očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Luk nasjeckajte na sitno. Pomiješajte rajčicu i luk s korijanderom, začinite solju, paprom, sokom limete i maslinovim uljem. Sve dobro promiješajte.

Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Pečene zabatke narežite na trake širine 1 cm.

Avokado očistite i narežite na tanke ploške.

Tortilje kratko pecite u tavi (ili na roštilju) sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju po rubovima(oko 30ak sekundi).

Složite tacos-e:

Na svaku tortilju rasporedite piletinu, 2-3 ploške avokada, nekoliko žličica salse od rajčice, puno ukiseljenog luka, žlicu Crème fraîche-a i listiće korijandera. Na kraju sve začinite s nekoliko kapljica soka od limete.


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.