TRADICIONALNA PINCA ZA USKRS

Dolazi nam Uskrs, već je tu, iza ugla. Kada nam prođu svi zimski blagdani, čini nam se daleko i željno ga iščekujemo što zbog slobodnih dana, što zbog proljeća i sunca koje nam svima fali nakon duge i sive zime. A što još dolazi s Uskrsom? Pinca! Ili sirnica, usksni kruh ili uskrsna pogača, ili kako god je vi već zovete. Kod nas doma je nezamisliv Uskrs bez pince, kao i Badnjak bez fritula ili božićno jutro bez orahnjače. Odlučila sam da za vrijeme blagdana i rođendana ne brojim kalorije i ne opterećujem se izborom namirnica, nego isključivo tradicijom i srećom onakvom kakvu ju ja pamtim. To su ti trenuci topline kada je cijela kuhinja puna bijelog brašna i slatki mirisi se šire stanom, stubištem i ulicom, stvarajući predivne uspomene koje ostaju i koje ja želim prenijeti na svoje dijete. Upravo zbog te želje sam se baš u vrijeme trudnoće prvi put okuražila pripremiti naš obiteljski recept za ovaj uskrsni must-have. A to nije bilo kakav recept, to je onaj pravi, starinski, tradicionalni recept u kojem se tijesto dugo, i to čak dvaput, mijesi i diže!I to što duže, to bolje. To je onaj recept koji je radila moja none dubrovkinja, pa mama tj. tata koji je preuzeo glavnu kuhaču u obitelji, pa stariji brat, pa evo od nedavno i ja. Jasno ne radimo ju svaki Uskrs svi, jer to ne bi imalo smisla. Nego ju međusobno dijelimo, a najljepše je kada se uspijemo svi skupiti za uskrsni doručak pa komentiramo kome je ispala najbolje i koje godine je to bilo!

Za pincu je važo imati domaća jaja, da su svi sastojci sobne temperature prije pripreme i da imate osigurano toplo mjesto za tijesto. Što se tiče grožđica, danas imam dojam da su nekako sve manje omiljene, a prisutne su u većini starinskih recepata. Ja ih osobno nisam stavila, ipak, koristila sam ih da se moče u rumu, jer upravo taj rum ide u tijesto. Također, predlažem da zaposlite muža (moja opcija), mamu, sestru, rođaka,…da vam uskoči u miješanju tijesta, jer ćete se umoriti, a ključ u ovom receptu je u dugom miješanju, kao i dugom dizanju, a naravno i zabavi i guštanju u pripremi.

Sastojci:

Kvasac

75ml mlakog mlijeka

40g svježeg kvasca

1 žlica šećera

1 žlica brašna

prstohvat soli

Tijesto

700g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

6 žumanjka

2 cijela jaja

125g maslaca sobne temperature

125g šećera

2vanilin šećera

prstohvat soli

220ml mlakog mlijeka

100g grožđica namočenih u rumu

1 i pol žlica ruma (od grožđica)

korica limuna

korica naranče

Premaz:

1 cijelo jaje

1 žumanjak

šećer u kocki (može i obični)

Priprema:

 

  1. Malo podgrijati mlijeko, samo da bude mlako i dodati 1 žlicu šećera, kvasac, 1 žlicu brašna i prstohvat soli. Sve dobro izmiješati u srednje velikoj posudi jer će se dići, pa ostaviti na toplom. Ja koristim pećnicu na 30C.
  2. Prosijati 700g brašna pomiješanim sa praškom za pecivo, pa dodati maslac, jaje i žumanjke te ručno mijesiti dok se ne dobije fina mrvičasta smjesa.
  3. Dodati šećer, vanilin šećer, koricu limuna i naranče, namočene grožđice, rum, sol, mlijeko i kvasac. Slijedi ručno miješanje u posudi. S obzirom da će biti ljepljivo može se dodavati brašna, ali umjereno. Ja sada dodajem oštro.
  4. Kad postane manje ljepljivo, prebaciti na pobrašnjelu radnu površinu i još neko vrijeme mijesiti.
  5. Formirano tijesto ostaviti prekriveno krpom na toplom da se diže dok se tijesto ne udvostruči.
  6. Ponovno tijesto izvaditi na lagano pobrašnjelu radnu površinu i ovaj put još duže mijesiti. Svakako više od pola sata.
  7. Tijesto opet prebaciti u posudu, te ga prekriti krpom i ostaviti na toplom, najbolje 5 sati. Zbilja što duže to bolje.
  8. Oblikovati dvije kugle i staviti ih na protvan od pećnice koji smo prekrili s papirom za pećenje. Škarama, svaku, triputa na vrhu prerezati. Ostaviti ih tako još kratko da se malo dignu, pa staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C.
  9. Sve skupa peći 40 minuta, ali nakon 25minuta izvaditi ih van i premazati jajem i žumanjcem, te posipati sa šečerom. Vratiti u pećnicu i paziti, jer se ne smije prepeći.


CVIJETA
Po struci sam pravnica, a na Instagram volim malo pobjeći od pravog, surovog, realnog svijeta i dijeliti i pratiti male priče sreće i zadovoljstva u kockicama koje se nižu.
Volim red, estetiku, umjetnost i sve što je lijepo i paše jedno s drugim, kao prava vaga. Volim putovanja, kavu i mojih pet minuta s njom, svog mopsa i scenu kako on i naša beba dijele keks, volim pronaći dobar recept i kušati fina vina. A najviše volim biti mama. Otkad sam postala mama, organizacijskim sposobnostima dajem puno pažnje, jer želje su velike, a dan prekratak. Kroz svoj Instagram profil dijelim one trenutke od kojih se oči zasjaje i najradije bih zaplesala kao da nitko ne gleda! Tako ostanu zapisani zauvijek… jer vrijeme leti, a s djetetom pored tebe juri kao raketa. Iako mi se život okrenuo na
opačke, osjećam da je sve na mjestu i pronalazim se u citatu “everything has changed and yet, I am more me than I’ve ever been.”

Instagram: @cvijetas