RODITELJSKI RJEČNIK: MAMITIS

Mamitis – pojava između majke i djeteta koja traje određeni period djetetova života (čitaj: jako dugi period, na prvi pogled beskrajno dugi period). Prepoznaje se po mnogim simptomima, nemoguće ih je sve nabrojati, ali potrudit ćemo se prikazati neke od njih.

Kad je dijete još maleno glavni simptom je često dojenje koje nije zbog gladi nego je zapravo traženje majčine blizine. Oni teži oblici mamitisa tjeraju bebu da se budi tijekom noći i samo se “prišteka” uz majku. Ovakva noćna buđenja znaju potrajati nekoliko mjeseci, a zabilježeno je nekoliko slučajeva gdje se dijete budi sve do četvrte godine života (!!!) Ako ste mama kao ja, od umora ste odustali dizati svoje dijete svaka dva sata pa ste ju stavili pored sebe u krevet i sad već mjesecima beba zauzima pola vašeg kreveta. Možda je čak i izgurala vašeg partnera iz kreveta.

Neizbježna karakteristika ove pojave je i bebina stalna želja da je u majčinim rukama. U zabludi ste ako mislite da se mamitis smanjuje kako beba raste. Oko šestog mjeseca bebinog života mamitis postaje jači pa dijete plače kada se nađe u rukama neke druge osobe, kad majka izađe iz prostorije ili kad majka (nedajbože) odluči uzeti predah i malo prilegne (ili samo pomisli na to). Mamitis se očituje kada majka ode na toalet – dijete hrabro ide za njom (ovdje prepoznajemo pozitivnu stranu mamitisa jer u ovakvim situacijama vrlo često bebe počnu puzati ili naprave svoje prve korake.)

Mamitis se pojačava kada djetetu rastu zubi (znači cijelo vrijeme), kada se razboli, kada majka počne raditi, kada dijete krene u vrtić, kada majka počne povremeno izlaziti ili se vrati na jogu kojoj je bila vjerna prije trudnoće. Zabilježen je pojačani mamitis kada majka sutradan ima važan sastanak, bitan telefonski razgovor, težak dan ili (nakon dugo vremena) spoj sa svojim partnerom. Posebno veliki mamitis javlja se kad majka očekuje drugo dijete. Posebno posebno veliki mamitis nastaje kad to drugo dijete dođe na svijet.

Ukoliko ste prepoznali dva ili više simptoma ove pojave, vaše dijete pati od mamitisa. Lijeka nema. Trajanje može biti nekoliko mjeseci, a može biti sve do puberteta, ali tada sigurno prestaje. Štoviše, tada odlazi u stopostotni minus. Zato ne očajavajte. Probajte uživati u toj pojavi, a sljedeći put kad vas dijete bude držalo za ruku dok piškite, nasmijte se i zapamtite tu sliku. Vrlo vjerojatno će u pubertetu bježati od vas, a zamisao da vas drži za ruku izazivat će u vašem djetetu gnušanje. I ne brinite, mamitis je najčešće znak da ste svom djetetu oslonac, najbolji prijatelj i najveća podrška u otkrivanju novog svijeta koji je pred njim.


PETRA

Po profesiji akademska glumica, završila je magisterij glume i lutkarstva u Osijeku i trenutno je zaposlena u Gradskom kazalištu Zorin Dom u Karlovcu, majka je četveromjesečne Korane. Uvijek je voljela pisati, ali trudnoća i majčinstvo su u njoj probudili poriv da piše za djecu i mlade. Piše u pauzama od dojenja, kad ju Korana razbudi (a ona zaspi), a ideje joj većinom padaju kad ju uspavljuje. Prvi njezin tekst za dječju predstavu “Veliko pužovanje” ponovno je na repertoaru u kazalištu u Karlovcu, a drugi tekst “Tko nema u vugla, googla”, nastao u prvim mjesecima Koranina života, uprizoruje se u kazalištu u Sisku. Riječ je o predstavi za mlade u kojoj se susreću dva svijeta – djevojka koja voli čitati knjige i ne posjeduje mobitel i dečko koji prati najnovije trendove i pravi je majstor za elektroniku. Petra s nama dijeli svoje majčinske avanture.

@petra.cicvaric