TAJ ČAROBAN PRAG

Prag je s razlogom jedna od omiljenih i najposjećenijih europskih vikend destinacija. 650 km udaljenosti između Zagreba i Praga nije previše za ono što vam Prag nudi.

Za razgledavanje i upoznavanje ovog grada četiri dana nisu dovoljna. Mjesecima  se može istraživati njegove čarobne uličice, predivna zdanja, mostove…Nazivaju ga gradom tisuću tornjeva, gradom zlatnih krovova, krunom svijeta…Mene osobno Prag podsjeća na Pariz, posebno sa svojim šetnicama uz Vltavu i predivnim mostovima koji povezuju dvije praške obale.  Uz to ima i jedan romantičan, boemski štih. Jedinstven i čaroban.

Prag je glavni grad, kulturno i gospodarsko središte Češke, a 1992. godine stari dio Praga je uvršten u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Srednjovjekovna gradska jezgra,  Hradčani i Mala strana na lijevoj obali Vltave te Stare mesto i Nove mesto na desnoj obali, izuzetno su dobro očuvani.

S 1. 2 milijuna prijavljenih i oko navodno 300.000 neprijavljenih stanovnika Prag je i najveći grad Češke. Još kad se tome pribroji more turista u bilo koje doba godine, imate popriličnu gužvu.  Prag je navodno jednako lijep u sva četiri godišnja doba i zato ne čudi što je od pada Željezne zavjese šesti grad po posjećenosti u Europi.  Za razliku od drugih europskih metropola, nije mnogo stradao u Drugom svjetskom ratu (zbog čega, kažu neki, imaju  i određeni kompleks) pa je njegova povjesna arhitektura jedna od najsačuvanijih u Europi i objedinjuje sve povijesne stilove: romaniku i gotiku, renesansu, barok, neoklasicizam, secesiju, postmodernu arhitekturu…

Znamenitosti koje treba posjetiti u Pragu ima sasvim dovoljno da ga istražujete mjesecima. Ali može se to ugurati i u par dana.

Karlov most koji dominira Pragom, povezuje lijevu i desnu obalu Vltave, Stari grad s Mala stranom, najstariji je praški most i umjetničko djelo za sebe. Naime, uzduž samog mosta nalazi se čak 30 spomenika religijske tematike. Kamen temeljac položio je Karlo IV i to točno 1357. godine, 9. srpnja u 5 h i 31 min. Navodno je taj trenutak izabran s razlogom jer kad se poredaju sve znamenke dobije se simetričan niz neparnih brojeva 135797531. Neka numerološka «brija»…

Astronomski sat Orloj iz 15. stoljeća na pročelju stare Gradske vjećnice mjeri sve- od sata, dana, mjesečevih mijena, čak i horoskop. Donji dio sata pokazuje dane, blagdane, horoskopske znakove i poljoprivredne radove ovisno o mjesecu dok gornji dio pokazuje točno vrijeme i položaj Sunca i Mjeseca. Na svaki puni sat Orloj zvoni i kroz dva prozora prođe procesija figura dvanaest apostola. Prava predstava koju svakodnevno prati mnoštvo ljudi.

Praški dvorac je svjetski najveći drevni dvorac. Pogled koji s područja dvorca puca na zlatne praške krovove je neponovljiv. Ali i obrnuto, vizura dvorca kada mu prilazite s Karlovog mosta požuruje vas da se uspnete čim prije prekrasnim kamenim ulicama.

U Hradčanyma, dijelu grada u kojem se nalazi dvorac možete provesti dan uživajući u nevjerojatno očuvanoj arhitekturi. Posjetiti treba i baziliku sv. Jurja, katedralu sv. Vida, Zlatnu ulicu na čijem broju 22 je rođen Franz Kafka a danas se nalazi njegov muzej, Kraljevsku palaču i vrt, Nacionalnu galeriju…ako ste poput nas uvijek u pratnji male čete, vjerojatno nećete ulaziti u svaku crkvu i galeriju ali zato malene možete zabaviti posjetom tradicionalnim praškim obrtima izrade marioneta u Nerudovoj ulici (još uvijek ima onih koji tradiciju drže iz 19. stoljeća i prodaju drvene marionete, prekrasan suvenir iz Praga) i drugom najvećem muzeju igračaka u Europi, s najvećom postavom Barbika! E to je bio pun pogodak!

Staromestske namesti, najstariji i najznačajniji trg u staroj jezgri neko je vrijeme, u 11. stoljeću  bio i sajmište. Kad se Prag počeo širiti na desnu obalu ovo mjesto poprima izgled trga, gradi se Starogradska vjećnica, Astronomski sat, grade se kuće, crkva sv. Nikole, kasnije i spomenik reformatoru Janu Husu koji je 1415.  spaljen na mjestu na kojem mu je 500 godina kasnije podignut spomenik.

Danas je to središte okupljanja lokalnih ljudi i turista te mjesto održavanja jednog od najvećih Božićnih sajmova u Europi.

Praški geto nije očuvan u izvornom obliku iako na području geta još stoji šest sinagoga, Vijećnica, Staronova sinagoga i židovsko groblje koje  je na listi mjesta koja trebate posjetiti u Pragu.

Mnogo o ljepoti Praga govori i činjenica da ni Napoleon ni Hitler nisu dozvolili upad u grad i njegovo rušenje. Danas je Prag siguran grad kojim se možete slobodno šetati i brzo snaći.  I jako vas brzo udomaći. Imate osjećaj kao da vam svaka kuća, svaka ulica stalno priča neku priču o svojim davnim drugačijim vremenima.

Jesen je stigla, bliže se hladniji dani, na ulice Praga izaći će štandovi sa kuhanim vinom, čajem, kobasicama, trdelnykima… Česi zaista imaju dobro kuhano vino i finu uličnu hranu. Ostali su vjerni tradiciji i služe ne samo kobasice u tijestu već i prave «gozbe s nogu». Jedan im je od glavnih specijaliteta svinjetina koja se kuha s vinom pa peče na ražnju (u razumnim komadima a ne u balkanskoj varijanti okretanja cijele prasice na ražnju) i zatim služi u zdjelicama s restanim krumpirom i nezaobilaznim kiselim zeljem.Izvorno, domaće, njamanjama. Njihova se kuhinja općenito bazira na svinjetini i škrobnim prilozima uglavnom u obliku knedli od krumpira ili kruha. I kiselom zelju. No, kakva je to zimska kuhinja bez kiselog zelja?

U Pragu je osnova «slatke ponude» tzv. Trdelnik,  slastica od tijesta namotanog na štap i pečenog na žaru a potom uvaljanog u mješavinu šećera, cimeta, vanilije i badema  iako ćete naići na još jako mnogo slinocurećih delicija. Trdelnik je porijeklom iz Transilvanije što, kad malo bolje razmislite nije ni začuđujuće obzirom na način pripremanja (nabadanje tijesta na ražanj).

Praške pivnice, kojih samo u starom dijelu grada ima preko 20 sa stoljetnom tradicijom, obavezno su mjesto za posjetiti. Ručak, večera, marenda…nije bitno. Hrana je izvrsna, porcije su obilne, a tek piva…

I ako bih trebala preporučiti mjesto za obiteljski ručak u kojem će uživati sve od reda, to će bez sumnje biti Cestr, praški restoran koji je prava meka za sve gladne mesa. pravi obiteljski restoran, kantina, spremna za hrpu djece sa raznim visinama dječjih stolaca ovisno o uzrastu , s bojicama, slikovnicama …Jedan od mojih najdražih restorana ikad.

Nađete li se u Cestru, svakako probajte jelo za dvoje- «Compare steaks» u kojem poslužuju tri steaka: češki Čestr, te američki i argentinski Angus (3 x 250gr mesa) pečena i tretirana jednako kako bi mogli usporediti različite okuse obzirom na podrijetlo krave. Ok, znam da ovo zvuči prilično krvoločno ali, ja sam mesojed i ponosim se time. I ne bih ovo propustila…ne propustite ni vi ako budete u Pragu.

Sada malo pasite oči na http://cestr.ambi.cz/en/

Gdje god jedete u Pragu, dobro ćete jesti. Od uličnih štandova do kantina ili finih restorana, tapas barova i hotela. Izbor raznih svjetskih kuhinja stvarno je velik, naći ćete nešto po svom guštu. Mi obično ne idemo dalje od lokalne kuhinje, to je jedan od najboljih načina za upoznavanje povijesti, kulture i običaja jednog naroda. Drago mi je da smo Prag jako temeljito upoznali! I vraćat ćemo mu se, bez sumnje.

Više slika potražite na njamanjamaposvijetu.hr.

photos via Unsplash


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu Njamanjama po svijetu.

@njamanjamaposvijetu