MINI MERINGE S KREMOM OD ORAHOVICE I KRUŠKAMA U VINU

Ovaj vikend smo napunili baterije, novi radni tjedan je započeo i spremni smo za neke nove izazove, poslovne, obiteljske, ali i gastronomske. Danas vam donosim recept za desert idealan za prohladne jesenske dane. Spoj prhke meringe, sočne kruške u crnom vinu i dekadentne kreme od orahovice spoj su koji će osvojiti vaše nepce na prvi zalogaj.

Za meringe:

2 bjelanjka
¼ žličice soli
100 g šećera

Za kruške:

4 male kruške
500 ml crnog vina
Sok i korica jedne naranče
4 žlice šećera

Za kremu:

150 ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera
3 žlice mascarpone sira
30 ml orahovice

Napravite meringe. Zagrijte pećnicu na 120C. Izvadite jaja iz hladnjaka kako bi bila na sobnoj temperaturi prije nego počnete raditi meringe. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Miksajte bjelanjke sa solju dok ne dobijete mekani snijeg, postepeno dodajte šećer miksajući. Nakon što ste dodali sav šećer miksajte još 2-3 minute dok ne dobijete gustu, kremastu i sjajnu smjesu odnosno dok se sav šećer ne otopi (kada nestanu kristali šećera u smjesi).

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Na papiru za pečenje oblikujte meringe promjera oko 10 cm. Trebati će vam otprilike 1-2 žlice tučenih bjelanjaka za svaku koru, ukupno 8 kora.

Ubacite u pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 90C i pecite 1 i ½ sat. Iskljućite pećnicu ali meringe ostavite u pećnici još 3-4 sata da se dobro isuše. Ako imate pećnicu s ventilatorom neka bude uključen cijelo vrijeme pečenja i sušenja meringi.

Tako pripremljene meringe možete čuvati u zatvorenoj posudi do 3 tjedna.

Kruške ogulite, ali ostavite peteljke. U lonac dovoljno velik za sve kruške stavite vino, sok i koricu naranče te šećer. Kada vino provrije ubacite kruške i smanjite vatru te kuhajte kruške oko 15 minuta povremeno okrećući kako bi jednomjerno poprimile boju. Ostavite kruške da se ohlade u vinu kako bi poprimile još tamniju boju. Sačuvajte malo kuhanog vina.

Pripremite kremu. Tucite slatko vrhnje sa šećerom dok ne dobijete mekani šlag. U šlag lagano umiješajte mascarpone i orahovicu.

Složite meringe. Jednu koru meringe premažite bogato kremom, poklopite drugom korom i ukrasite kruškom. Polijte svaku mini meringu sa 1-2 žlice kuhanog vina. Ponovite s preostalim meringama.

Dobar tek!


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.