JESENSKA JUHA OD CRVENE LEĆE I TIMJANA

Jesen je pred vratima, temperature su sve niže, organizam nam traži toplije obroke. Zdrava i okusom bogata juha od crvene leće idealan je jesenski obrok, pun proteina, vlakana i željeza, koji se brzo priprema. Za svega pola sata spremiti ćete cjelovit i ukusan obrok.

 

SASTOJCI

2 žlice maslinovog ulja

4 mlada luka

4 stabljike timjana

4 manje mrkve

2 korijena peršina

200 g crvene leće

Sol

½ žličice sušene papričice

Šaka badema

 

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Luk narežite na sitno i bacite na ulje sa grančicama timjana, dinstajte dok ne omekša. Mrkvu i korijen peršina narežite na kockice, dodajte luku i sve kratko kuhajte dok se ne prožme. Leću isperite pod mlazom hladne vode i ubacite u lonac. Posolite.

Lagano miješajući kuhajte sve 2-3 minute prije nego dodate vodu. Dodajte toliko vode da tek prekrije leću. Kuhajte dok leća ne omekša, oko 20ak minuta. Po potrebi dodajte još vode.

Kad je leća mekana izvadite grančice timjana i izmiksajte sve štapnim mikserom. Vratite na vatru, prilagodite gustoću po želji i posolite ako treba.

Bademe tostirajte u pećnici.

Pećnicu zagrijte na 160C, rasporedite bademe u pleh na papir za pečenje u jednom sloju i pecite 10-15 minuta. Pazite da bademi ne zagore!

Tostirane bademe u grubo nasjeckajte na veće komadiće.

Servirajte juhu u zdjelici. Dodajte u svaku zdjelicu malo sušene papričice i tostiranih badema. Ukrasite timjanom.

 

Dobar tek!


ADRIANA

Hrana je moja stalna inspiracija. Kuhanje je mojih 5 minuta, moje vrijeme za mir i kreativu. Uz moja dva izbirljiva dječaka kuhanje je postalo i pravi izazov. Iako profesionalno nikad nisam bila vezana za pripremanje hrane i to se promijenilo. Sada svu svoju kreativnu energiju usmjeravam u projekt Granolarama u kojem sam spojila ljubav prema kuhanju i znanje o važnosti i utjecaju prehrane na zdravlje. Sve je počelo s preukusnim i nutritivno izbalansiranim granolama, a novih ideja je pregršt!

@adrianajurisa