JUG ŠPANJOLSKE – NASTAVAK AVANTURE

Predivna, jedinstvena Sevilla u kojoj se na svakom koraku osjeti maorski utjecaj, nalazi  se na obalama rijeke Guadalqivir. Bio je to bogat i slavan grad već u doba arapske vladavine, a kasnije su iz njega kretali konkvistadori u osvajačke pohode i vraćali se donoseći prekooceansko blago. Danas je Sevilla sveučilišni grad i sjedište biskupije, te glavno trgovačko središte južne Španjolske. Veličanstvena Katedrala koja je izgrađena na temeljima džamije, dvorac Alcazar i zvonik Giralda tek su neka remek djela koja se mogu vidjeti u Sevilli, a koja su na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

I La Mezquita u Cordobi sjajan je primjer španjolskog miksa stilova i razdoblja. U doba Vizigota na tlu današnje Mezquite stajala je crkva sv. Vincenta. Nakon islamske invazije na Cordobu i uništavanja crkve, 785.g. počela je izgradnja džamije i to najvažnije u zapadnom islamskom svijetu. Većina radova na ovoj impozantnoj i nezaboravnoj građevini napravljena je u to vrijeme. U radu i u projektiranju mihraba (svetog mjesta iza kojeg imam vodi molitvu) sudjelovali su kršćanski arhitekti. Kralj Ferdinand III, El Santo, osvojio je Cordobu 1236.g. Džamija je pročišćena i iste je godine održana prva euharistija. U 16. st je dovršena a da se pritom nije diralo u strukturu i izgled džamije. Ovo je zaista nevjerojatno umjetničko, arhitektonsko i božje i ljudsko djelo. Cordoba je poznata još u antičko vrijeme, a u srednjem je vijeku bila glavni grad islamskog kalifata. Najnaseljeniji grad u 10.st. i intelektualno središte Europe u kojem je većinom muslimansko stanovništvo živjelo u mirnom suživotu sa kršćanima i židovima. Iz današnje perspektive nekad se čini da bi bolje bilo vrattiti se u prošlost.

Što se jede u Andaluziji i što svakako morate probati?

Andaluzija: naranče ( Sevilla je prepuna drvoreda od divljih naranči koji čine nevjerojatno lijepu i mirisnu vizuru). pekmez od zelenih rajčica. juhu gazpacho. salmorejo (može se jesti kao namaz ili kao gusta juha). tortilla espanola (omlet od krumpira). bulls tail ( meso bikovog repa kojim se puni tijesto). jamon iberico. ribu s Atlantika na sve moguće načine (i to kakvu riba, koliko neviđenih vrsta ribe i školjaka…). šeri vino i vino od grožđa pedro ximenez.

Andaluzijski itinerar: Sevilla, Cordoba, Cadiz, El Puerto de Santa Maria, Vejer de la Frontera. U zadnjem smo se okupali u oceanu gledajući Afriku, ovo je sami jug Španjolske. A u onom prije, El Puerto de Santa Maria, živi i radi Angel Leon. Može li ime i prezime biti poetičnije od ovog? Rodio se u Cadizu, školovao i radio po čitavoj Španjolskoj i Francuskoj, a cijelo vrijeme žudio za povratkom u ovo seoce koje je predgrađe Cadiza i u kojem sada stvara najčudesnije obroke na svijetu. Radi se o ribljem restoranu, a ako tko razumije ribu i sva živuća morska stvorenja onda je to Angel Leon. Mi imamo Davida Skoku iz Bateline, a Španjolci Angela Leona. Filozofija je ista. Iz mora se vadi SVE i svaki se komadić alge, planktona, ribe, raka, školjke može i mora iskoristiti. I to kako…to je bio bez premca najbolji obrok u mom životu. Našem životu jer je svih petero uživalo u svakom zalogaju.

Dakle, preporuka restorana ide ovako:

Aponiente. http://www.aponiente.com

Ostalo je nebitno. Možda još Jardin la Casa del Califa, Vejer de la Frontera http://jardin.lacasadelcalifa.com/es/

Kamo s djecom u Andaluziji?

Sve znamenitosti u Sevilli. Šetnja kroz La Juderiu, židovsku četvrt. Predivni parkovi u Sevilli, posebno Maria Luisa Park. Torre Tavira i Camera obscura u Cadizu. Kupanje u oceanu.

Katalonija. Zadnja etapa. Utaborili smo se u selu Sant Llorenc de la Muga u kojem živi ravno 230 ljudi i čitav je srednjovjekovni gradić kao nečije dvorište.

Španjolska autonomna zajednica Catalunya ili po naški Katalonija, kojoj je autonomnost zajamčena španjolskim ustavom, ima oko 7 milijuna stanovnika od čega više od polovice živi u Barceloni i okolici.

Službeni jezici su katalonski, španjolski i aranski Svojatali su ju Kartažani, Vizigoti, Rimljani, Arapi i negdje u 8.st postaje dio Španjolske. Katalonci su pružali otpor Francuzima, pružali su otpor El Caudillu- Francu, pružali su otpor svima i stoljećima se borili za autonomiju da bi ju 1979. i dobili. Ovo je pravi Mediteran. Turizam je jedna od glavnih grana ekonomije pa ne moram ni spominjati da je u ljetno doba prekrcana turistima. Katalonska kuhinja je možda i najoriginalnija kuhinja na području Španjolske, a takvom ju nastoje i održati, jednako kao svoju autonomiju. Nije mi najdraža ali ipak ima nešto dobro u regiji koja je dala tako dobru hranu, izvrsna vina (ovdje se pije Cava) i prije svega Antonia Gaudia, Salvadora Dalia, Joana Miroa, Jose Carrerasa i Montserrat Caballe, Ferrana Adriu…

U Figuerasu smo morali izbjeći Dalijev muzej jer su gužve prevelike i ovo je bio jedini muzej za koji karte nismo mogli kupiti internetom. Mi smo ga vidjeli, a djeca će se strpiti do maturalca. No zato smo odlutali do Muzeja igračaka. Vrijedilo je!

Sa 5 milijuna turista godišnje Barcelona je 4. grad po posjećenosti u Europi i najpopularnije turističko odredište u Španjolskoj. Dvije su legende vezane za nastanak Barce, prema prvoj osnovao ju je Herkules, a druga spominje Hanibalovog oca, kartažanina Hamilcara Barcu.

I ovdje su trag ostavili Vizigoti i Arapi, ali već u 9.st osvaja ju Ludovik I Pobožni, sin Karla Velikog te osniva grofoviju. Već se tada javlja njihova težnja za neovisnošću da bi u 17.st Barcelona postala središte katalonskog separatizma. Zlatno doba doživjela je krajem 19.st u doba industrijalizacije.

U gradu još ima rimskih ruševina. Ipak, najveće su znamenitosti djela velikog Antonia Gaudia (Sagrada Familia, park Guell, casa Batlo..). Barca ima 4.5 km plaža od kojih je najstarija i najduža Barceloneta (1.100m), ima 68 parkova koji prekrivaju 10% gradske površine. Ima previše turista. Ima zaista mnogo zanimljivosti i aktivnosti. Ne moram ni napominjati da je Museo de la Xocolata iliti Muzej čokolate bio TOP mjesto čitavog putovanja. Velikima je to bila La Boqueria, živopisna tržnica koja postoji od 13.st.

Preporuka restorana u Kataloniji:

Sagas u Barceloni. http://www.sagaspagesosicuiners.com/

Gotovo svaki štand u doba ručka na La Boqueriji u Barceloni.

Farma Els Casals (na stolu ćete naći samo ono što su sami uzgojili, od žitarica za kruh preko povrća do mesa). Fenomenalno. http://www.elscasals.cat/

Kamo s djecom u Kataloniji?

Figueras- Muzej Salvador Dali. Muzej igračaka. Butterfly park Empuria Brava pokraj Girone. Museu de la Xocolata i radionice u muzeju, Barcelona. MIBA- Muzej ideja i izuma u Barceloni.

Evo na kraju i nekoliko usputnih savjeta za buduće putnike namjernike u Španjolsku:

Baskija je idealno mjesto za ljetovanje ako volite kombinirati vruće dane i ugodne noći. Smjestite se u planinama i uživajte u prirodi i ugodnim noćima (obavezno ponijeti topliju odjeću, nemojte da vas zavara ljeto), a danju vam do najbližih plaža treba max sat vremena.

Rioja je savršeno mjesto za ljetovanje u paru ili s ekipom, za obilazak bodega (vinarija) kojih ima nezamislivo puno i kušanje izvrsnih vina i pintxosa.

Sevilla je zaista prevruća za ljetovanje. Ipak, osjećaj nije grozan kao kod nas na 40 stupnjeva kad se znojimo iz baš svake pore, vjerojatno zato što nema vlage u zraku pa je nekako podnošljivije.

Pive dobre, vina nezaboravna. Hrana izvrsna. Na sjeveru se služe pintxosi, na jugu tapasi. Razlika? Pintxosi se uglavnom slažu u obliku sendviča za 2-3 zalogaja ( kruh sa jamon ibericom ili chorizom ili krvavicama, sa jajima spremljenim na razne načine, tikvicama, prženim patlidžanima, paradajzom i brdom zelenih pohanih paprika, razne punjene pite…) dok na jugu pod tapase služe male porcije i predjela i glavnih jela. I jedno i drugo je fenomenalano i što je važno, praktično za klince (količinski), a možete isprobati sve lokalne specijalitete. Nekoliko puta u jednom obroku, naravno.

Benzin je u Španjolskoj dosta jeftiniji nego u Francuskoj i Italiji. Benzinskih postaja na jugu nema mnogo i uglavnom su loše. Jedino Repsol ima pristojan izbor vode, sokova i zanimacija. Naše INE, Tifoni i ini su Amerika za njih.

Voze jako dobro ali zato se čuvajte ludih Talijana i bezobraznih Francuza (mislim u vožnji, naravno). Ograničenje na autocesti 120km/h, zabranjeno piti u vožnji    ( bilo što, ne smijete piti dok imate volan u rukama, zabrana alkohola se podrazumijeva).

Osim u hotelima i boljim restoranima ne snalaze se baš s engleskim. Talijanski i Frommer’s Spanish Dictionary koji sam čitala po putu (pa i malo onog španjolskog iz sapunica) pomogli su nam da se sporazumijevamo bez ikakvih problema. Španjolci su jako ljubazni i opušteni i dat će sve od sebe da vam pomognu.

Dobre, originalne suvenire strašno je teško pronaći ( ja imam averziju prema China-made suvenirima i ne mogu otvoriti novčanik kad vidim 5 dućana za redom sa identičnim jeftinim krpama). U Rioji sam jedva našla razglednice! Želite li lijep suvenir pokušajte ih potražiti po juderiama (židovskim četvrtima) koje ima svaki stari dio grada, možda naletite na kakav atelje ili mali originalni dućan.

Ne morate imati puno gotovine kod sebe, totalno su fiskalizirani i sve se plaća karticama. Garaže se naplaćuju po minuti.

Ulice su izrazito čiste ali su kafići i barovi prljavi.

Većinu karata za muzeje možete kupiti ili barem rezervirati preko interneta, posebno želite li kakvu turu s vodičem, tako ćete izbjeći redove.

Prisjećajući se avanture po Španjolskoj, crvići u guzi su proradili i priznajem, sve bih ponovila, svaki kilometar, svaki muzej, svaku čašu španjolskog vina, svaki pinxtos i svaki tapas.


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu Njamanjama po svijetu.

@njamanjamaposvijetu