ŠPANJOLSKA – PAíS PARA UNA VIDA HERMOSA

Španjolska je fenomenalna zemlja. Fenomenalne zemlja jednako fenomenalne hrane, vina, ljudi, prirode i povijesti. Naša se petorka jednog ljeta odlučila na avanturu po Španjolskoj. Prošlo je otad par godina, ali divno je prisjetiti se uspomena (jer se od prisjećanja neke nove avanture još uvijek nisu zapisale).

1990 km smo prešli u komadu pa je bilo vrijeme da se odmorimo  u Francuskoj. Ljetna topla večer na jugu Francuske, dobra hrana i dobro vino…što ti više treba? Ovo je bio dobar uvod u putovanje.

Prva od četiri stanice za koje smo se odlučili u Španjolskoj bila je La Rioja. Autonomna španjolska pokrajina, najmanja a najpoznatija kao vinska regija. Kamo god pogledaš, samo vinogradi. Pa misliš gle, kakve njive zelene. Jok, još vinograda…Raj na zemlji. Poznata je po crnim vinima tzv. riojas. Rioja ima i bogatu povijest. I zanimljive ljude. Jako bogat kraj, kako financijski ( jer na svako selo kao da ide 10 vinarija a još ih je toliko na putu od jednog do drugog) tako i duhom.

Logrono je glavni grad na rijeci Ebro i jedno od mjesta na hodočasničkom putu sv Jakova prema Santiago de Composteli, tzv. El Camino, jednom kojeg smo si stavili na listu, vjerojatno za onaj period kad noge ove naše trojke budu dovoljno velike i izdržljice, a naše još ne prestare. Vina su ovdje božanstvena. Ljudi si zaista daju truda. I nisu skupa stoga uglavnom ima dosta Amerikanaca koji istražuju ovu regiju Španjolske. Ili bar njenu vinsku kartu.

Villabuena de Alava, Laguardia, Logrono, Enciso, Ezcaray…brzo je prošlo četiri dana u Rioji.

Što se jede u Rioji i što svakako morate probati?

Pintxosi svake vrste. Chorizo i salchicon (vrste kobasica) jamon iberico (najbolji pršut). Croquetas (mekani kroketi punjeni chorizom ili šunkicom- ovo uglavnom klincima nude, naši se nisu pretjerano oduševili). Paprike u svim kombinacijama a posebno zelene pohane. Morcilla (krvavice). Bakalar. 100 vrsta graha na 100 načina. Vino od grožđa tempranillo. Crianza (zaslađeno zaleđeno vino- kao oni sokovi s komadićima leda što se rade u aparatima u slastičarnama)…

Ako ste već tamo evo restorana koje preporučujemo:

Enoturismo Eguren Ugarte, Restaurante Tradicional (sa posjetom vinskim podrumima ili vinogradima) http://egurenugarte.com/en

Kamo s djecom u Rioji?

Ne bi vjerovali koliko nalazišta tragova dinosaura ima u ovoj regiji. Fenomenalno mjesto sa Muzejem dinosaura, bazenima, adrenalinskim parkom, radionicama je Paleontological Centre of Enciso

I šetati.

Vrijeme je za nastavak puta. U Baskiju. A čime je najbolje započeti istraživanje Baskije nego posjetom Guggenheim muzeju?

Ephraim Owen Goldberg alias Frank Gehry, THE arhitekt, zaslužan je za postojanje jedne od najčudesnijih modernih građevina, jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija Španjolske i najpoznatijih muzeja od 1997. kada je otvorio vrata. A kažu da ga je krenuo skicirati na salveti! Guggenheim je sam po sebi nešto što vrijedi vidjeti, iznutra i izvana. Izložbe koje smo vidjeli nisu me oduševile, valjda nam se nije poklopilo, ali zato me je muzej osvojio. I kao da je čitav Bilbao centraliziran oko njega. Nalazi se na rijeci, ispred njega je dugačka šetnica, klupice, sladoledi, kafići…čista uživancija. Preporučujemo. Ne, to je MUST.

Baskija je naseljena još od paleozoika. Izmjenilo se tu čudo plemena i naroda. Povijesna je regija i nema političko tijelo koje vlada čitavim teritorijem. Podijeljena je na sedam regija od kojih četiri južne pripadaju Španjolskoj, a tri sjeverne Francuskoj. Naravno, i one se dalje dijele. A ja već gnjavim…

Vittoria Gasteiz je glavni grad pokrajine Alava i drugi najveći baskijski grad. Duge i burne povijesti, danas je to sasvim ugodan grad poznat i po festivalu Fiesta de la Virgen Blanca (Festival Bijele ili Čiste djevice) koji se održava svakog ljeta u kolovozu u čast zaštitnice grada. I grad zaista živi taj festival. Na svakom trgu i u svakoj ulici, u svakom parku nešto se svira, nešto se pjeva, spremaju se pintxosi i toče txakoli (lokalna vrsta vina) ili cervezza, i mladi i stari i oni između, a zovu ih, u slobodnom prijevodu “fažolari”, obučeni su u lokalnu. Sve u svemu, kako nam je rekao recepcioner u hotelu: “Many people, loco people!”.

U Rioji je bilo teško razumijeti lokalno stanovništvo, tamo se govori kastiljanski. Nekako smo se ipak sporazumjeli. U Baskiji se priča Euskara. Odustala sam na početku…

Ova je regija predivna, ugodne klime sa scenografijom kao iz crtića: ocean doslovno ulazi u šumu. Zar treba pričati o vinima i hrani? U Baskiji se nalazi najveći broj restorana sa Michelinovim zvjezdicama u odnosu na broj stanovnika. Između ostalih u San Sebastianu je i onaj barbe Juan Marie i kćeri mu Elene Arzak. Elena Arzak proglašena je za najboljeg ženskog chefa 2012. god, osoba toliko divnai samozatajna, oduševljena činjenicom da smo troje malih Hrvata dovukli u njen restoran iz zemlje koja je njoj na vrhu liste za putovanja (nadam se da ju je od tad uspjela posjetiti). Arzak je zaista u samom vrhu ugostiteljske ponude dugi niz godina. I uživali smo, tko ne bi. Izađeš misleći da ništa bolje vjerojatno nećeš pojesti na tom putovanju. E, dok se nismo spustili na sami jug Španjolske I otkrili gospodina Angela Leona. No, o njemu nešto kasnije.

Što se jede u Baskiji i što svakako morate probati?

Još pintxosa u svim kombinacijama. Inćuni na razne načine. Jako puno povrća: artičoka, šparoga i patliđana. Paella. Tapioka i paprike iz gvernike. Churros (prženo slatko tijesto koje s čokoladom jedu za doručak). Vino txakoli.

Ako ste već tamo evo restorana koje preporučujemo:

Arzak. Rezervacija obavezna. http://www.arzak.info/index.html

Restaurante Boroa, Amorebieta Etxano http://www.boroa.com/sp/index.php

Kamo s djecom u Baskiji?

Guggenheim muzej. Karte kupite unaprijed on-line kako bi izbjegli groznu gužvu.Teško da će im izložbe biti zanimljive, ali muzej kao građevina je predivan, a predimenzionirane skulpture oko muzeja su ima pravo otkriće. Kasnije šetnja uz rijeku i sladoled.

Kupanje. Na bilo kojoj plaži. Amusement park Monte Igueldo na istoimenom brdu iznad San Sebastiana, s predivnim pogledom na grad i ocean. Ogroman Aquarium s podvodnim tunelom u San Sebastianu.

Istraživanje Baskije je izgledalo otprilike ovako: Bilbao, Gauteiz Arteaga, Amorebieta Etxano, Zumaia Gipuzkoa, Vittoria Gasteiz, San Sebastian. I zatim put prema Sevilli. Već sam spomenula da Baskija ima divnu klimu. Dani su topli, a noću se čak traži deka i nogice guraju u toplo. U Sevilli nas je dočekalo čak 23- 25 stupnjeva više!

O porastu temperature i istraživanju Andaluzije u sljedećem nastavku….


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu Njamanjama po svijetu.

@njamanjamaposvijetu