ZABAVA NA ČETIRI KOTAČA

Putovanja na četiri kotača. Daleka putovanja na četiri kotača. On vozi jer nema šanse da ja vozim dok je Papa Štrumpf u autu, osjećam se kao na ispitu vožnje i to onom prvom kojeg nisam položila. Pa ni ne vozim putujemo li zajedno. Moja malenkost je zadužena za animaciju i servisiranje ostalih suputnika. Onih na galeriji.

U početku je to izgledalo tako da je moja desna ruka za ruku držala onog tko je sjedio iza sjedala vozača, najstarija zvjerka u sredini držala slikovnicu koju čitam, a onog koji sjedi iza mene umirivala sam gurajući dudu u usta ili držeći bočicu s hranom. Lijevom rukom. Kralježnica izvijena kao spirala. Vrat ukočen. Glavobolja bonus.

Narasli su otad. I dalje je gornji dio tijela vrtio isti položaj ali sam se tješila da je izvijanje barem dobro za moj struk. I mogli su sami držati sendviče, sokove, smokije i slikovnice.

Nekako smo po putu, a kako su zvjerke rasle, uspjeli sakupiti prilično iskustvo animacije za vrijeme vožnje. Pa evo u kratkim crticama nekoliko prijedloga kako zabaviti «ekipu s galerije» za vrijeme putovanja.

Krećemo li na duže putovanje, sendviči i grickalice se obavezno pripremaju. Ma čim krenemo na putovanje izvan Zagreba, prvo je pitanje  «Imamo li što za jesti?». Čim se auto upali, ali još ne pokrene, zavlada nepodnošljiva glad i već se iz torbe vade SENDVIČI. No, i to je oblik zanimacije.

SLIKOVNICE, KNJIGE a posebno razne vježbenice sa naljepnicama zaokupit će ih neko vrijeme, posebno kada nauče čitati.

Manje IGRAČKE koje već neko vrijeme stoje zaboravljene u ladici ili ormarima, a koje spakirate «u tajnosti» izazvat će totalno oduševljenje; pritom ipak ne mislim na one igračke sa iritantnim zvukovima koje su namjerno završile u ladici ili ormaru, zamislite samo slušati to u malom zatvorenom prostoru nekoliko sati!

IGRE ZA PUTOVANJA– danas je moguće nabaviti razne mini verzije društvenih igara baš za putovanja, a i IGRE KARTAMA poput  UNO ili Crni petar uvijek su dobra opcija.

DJEČJI CD-i i pjevanje pjesmica. Nekad ovo brže dosadi malima nego velikima pa je tako kod nas obično situacija sljedeća :»Mama, ajde nemoj pjevati. Igrajmo se nečeg drugog». Ne zaboravite i na priče na CD-u. Ah, savršena opcija za uspavljivanje. Uljuljkat će i vas pa ste sigurno dobili barem sat vremena mira.

RAZNE IGRE– Kaladont, DA/NE pitanja, Pogodi tko sam, Zagonetke, Lov na pojmove. Samo tako možete satima i kilometrima.

Proučavanje ZEMLJOPISNIH KARTI. Imate li još uvijek kakvu staru kartu u automobilu ( što je pretpostavljam malo vjerojatno zbog  sustava navigacije koje svi koristimo barem na jednom od uređaja) no, imate li kakvu kartu dajte im da prate put. Možda završite i na nekoj sasvim novoj destinaciji.

PRIJENOSNI DVD player- dva ekrana, svaki na svojem zaslonu prednjih sjedala. Savršena zabava za duge, preduge vožnje autoputom. To se zove investicija!

Moja malenkost i dalje ne vozi kad je Papa Štrumpf u autu. Zvijerke sa galerije su već narasle, iskustva se skupilo, sve navedeno je rezultiralo time da se kralježnica vratila u prirodni položaj, da vrat više nije ukočen i da čitanje za vrijeme vožnje (ali ne slikovnica nego «odrasle» literature) nije više nemoguća misija. Uživanje u vožnji na najjače.

Papa Štrumpf, jesmo li već stigli?

Jesmo, ali do posljednjeg savjeta: Opustite se i zabavljajte! Zapravo, izdržite, proći će a onda ćete se opustiti i zabavljati.


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu Njamanjama po svijetu.

@njamanjamaposvijetu