PORTUGAL I LJUBAV NA PRVI POGLED

Toliko sam puta već pisala, pričala, predavala o tome kako se s djecom zaista može putovati gdje god želite. Naravno, ponekad uvjete treba malo prilagoditi ali da, djeca mogu putovati kamo god vam padne na pamet.

Ipak, postoje mjesta i postoje zemlje u kojima je tako jednostavno pronaći sadržaje po mjeri za sve generacije, u kojima su sve okolnosti- ljudi, priroda, klima, hrana, znamenitosti, sve po redu, jednostavno savršeni za obiteljski odmor.

Zemlja koja je među prvima na popisu je Portugal. Definitivno, Portugal.

I ne bi bilo dovoljno riječi i rečenica kojima bih mogla opisati svoje/naše oduševljenje Portugalom pa ću izdvojiti tek nekoliko detalja zbog kojih ćete poželjeti kupiti karte i spakirati kofere.

Mi smo krenuli iz Venecije jedne ljetne večeri i za 3 sata bili u Lisabonu.

Iznajmili smo stan u centru Lisabona, u maloj živopisnoj uličici usred četvrti Chiado.

U pravoj portugalskoj maniri, na aerodromu nas je dočekao Gustavo (č.: Guštavo) i odveo u naše malo lisabonsko gnijezdo. Upoznati Gustava bilo je otkriće. Prvi susret s portugalskim duhom, otvorenošću, neusiljenom ljubaznošću…slutilo je na dobro. Jesu li svi Portugalci ovakvi?

Jesu. Gustavo nas je smjestio, uputio nas u osnove funkcioniranja i bivanja u Lisabonu i prepustio Gradu.

Nismo se ni raspakirali, a već smo pregledali našu četvrt- Chiado, susjedni Carmo u kojem smo otkrili mjesto na kojem ćemo uživati barem sat-dva svakog dana, spustili se do rijeke Tejo i na kraju otkrivali staru čarobnu Alfamu.

Chiado je živopisna stara lisabonska četvrt, na putu prema turbo popularnom Bairru Altu u kojem se nalazi velika većina barova koje vodiči preporučuju posjetiti. Lisabon je prepun malih trgova i parkova, svaki od njih ima «quiosque» u drugačijoj, posebnoj kvartovskoj boji. Želite li se asimilirati, tu ćete si naručiti piće, možda nešto sitno za prigristi i uhvatiti neko mjesto na klupici, travi, zidiću, skalama gdje ćete pričati, pustiti djecu da trčkaraju okolo i slažu igre sa klincima u istoj situaciji na nekom svom jeziku, promatrati ljude, slušati glazbu- ponekad fado, ponekad onog tko se prvi primi gitare i mikrofona. I uživat ćete. Jedan smo takav trg našli odmah iza ugla i uklopili se već prvi dan.

U čitavom gradu osjeti se otvorenost, spontanost, toplina…ona ljudska ali i temperaturna. Dodajte tome miris, a miris Lisabona je miris pečenih srdela koji izvire iz svake ulice i iz svake pore grada. Pribrojite i fado koji se mota oko vaših ušiju negdje u sumrak (jer ima li boljeg doba dana za saudade, za tugu i čežnju od onog kad se dan pretvara u večer) pa do duboko u noć…u Lisabon se morate zaljubiti jer osvaja sva osjetila. Odjednom.

Na koju god stranu svijeta krenete, u Lisabonu ćete naći nešto zanimljivo i za sebe i za klince.

Muzeji su fenomenalni- da spomenem samo Muzej znanosti tehnologije. Ma, samo za taj muzej treba vam par sati da bi isprobali svaki eksponat. A diranje, prevrtanje, okretanje, skakanje, provlačenje, istraživanje se itekako potiče. Obavezno je. Savršen muzej za klince. Napokon nitko ne viče “ne diraj, ne smiješ sjesti na to, pazi da ne razbiješ…”

Odmah pokraj smjestio se najveći europski Oceanarium. Nevjerojatno mjesto. 
I mogli bi tako još satima lutati po Parku naroda u kojem se nalaze ovi Muzeji, a kojeg možete istraživati ne samo “na noge” čitav dan već i žičarom!

Pomorski muzej, Muzej kočija, Lutkarski Muzej, Story center Lisboa…gdje god se okrenete I svaki je zabavan.

Lisabon je prepun trgova i parkova u kojima stanovnici, a i turisti zaista uživaju. Djece na sve strane. Atmosfera je divna.

Djeca sita i razigrana. Dovoljno malih Portugalaca s kojima se već nekako sporazumijevaju i igraju. A za vas? Izvrsna hrana i fenomenalno vino. Budimo realni, treba li vam išta više?

Ništa manje zanimljivo nije ni u okolici Lisabona. Manja su “must see” mjesta izvrsno povezana s Lisabonom- vlakovi i autobusi voze stalno, a prijevoz nije skup. Zato treba iskoristiti vrijeme za posjetu Coimbri i drugom najstarijem sveučilištu na svijetu. Ok, klincima to neće biti tako zanimljivo, ali Portugal dos pequenitos, dječji park, e to hoće! Čudesan prikaz portugalske arhitekture i njihovih kolonija kroz minijaturni svijet. Mjesto za otkrivati portugalske građevine, pa one iz zemalja portugalskog govornog područja, Madeiru, Azore i Coimbru. Proći kroz par malih muzeja (lutaka, minijaturnog namještaja, pomorski). Zabava za cijeli dan I cijelu obitelj.

Šteta bi bilo ne posjetiti Sintru, gradić u kojem se smjestio jedan od najljepših europskih dvoraca, La Pena. Ili glumiti Maure po zidinama oko Sintre.

 

Pa onda Obidos. Ah, portugalski Grožnjan. Jedan od najljepših europskih srednjovjekovnih gradova. Romantičan, živopisan sa svojim kamenim uličicama, šarenim malim kućama koje prekrivaju bugenvilije, crkvicama ispranih fasada, lončanicama na prozorima i raznobojnim keramičkim pločicama, bezbrojnim galerijama. I svojim zidinama.
 Već godinama se u Obidosu ljeti održava srednjovjekovni sajam i čitav grad je tada poput filmskog seta sa centralnim događanjem u samim zidinama. Sve je do detalja dotjerano- od kostima, glazbe, suvenira do hrane i pića koji se poslužuju u glinenom posuđu i jedu rukama, ljudi koji se tako dobro i iskreno znaju zabavljati. Fenomenalan dan. Planirajte izlet u vrijeme festivala, nećete pogriješiti.

Penjanje na zidine iznad Lisabona. Pa zatim vožnja trajektom na drugu stranu rijeke Tejo i gledanje Lisabona iz te perspektive. Utvrda Belem. Pasteis de Belem…e, to je institucija. Slastičarna koju nikako ne smijete zaobići kad ste u Lisabonu. Gradu u koji ćete se zaljubiti.

“Mama, mama, kad ćemo ponovno u Lisabon?”, čuli smo već na povratnom letu kući.

Ne stanu oduševljenje, uspomene pa čak ni preporuke za Portugal u par redaka. Zanima li vas što smo sve vidjeli i doživjeli kliknite na: http://njamanjamaposvijetu.hr/2016/09/09/lisboa-eu-te-amo/

A zanima li vas kako se i što jede u Portugalu (sigurno vas zanima): http://njamanjamaposvijetu.hr/2016/09/14/saude-e-bom-apetite-ili-o-portugalskoj-kuhinji/


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu Njamanjama po svijetu.

@njamanjamaposvijetu