LOV NA PATULJKE

Stiglo je proljeće i krenuli smo u Poljsku. Imamo prijatelje u Poljskoj. Eryk i Basia su mladi par koje smo upoznali u Zagrebu. Dodajmo im Stefaniu, od milja zvanu Štefa, i već imamo troje dobrih prijatelja u Poljskoj. Ovo je zapravo bio prvi puta da prijateljstvo nismo sklapali na putovanju već da nas je ono odvelo na put. Njih troje mladih Poljaka oduševili su se Hrvatskom koju su za vrijeme tromjesečnog boravka na studentskoj razmjeni istražili i upoznali uzduž i poprijeko, pa su nama željeli pokazati svoj grad. Divan grad, taj Wroclaw.

Stiglo je proljeće i krenuli smo u Poljsku. Bez prevelikih očekivanja. Bez ikakvih predrasuda. A što očekivati od Poljske?

Evo što. Očekujte divnu prirodu, očekujte srednjeuropsku arhitekturu, bogatu tradiciju, obilje kulture, izvrsnu hranu i još bolju pivu. Puno izvrsne pive.

Četiri dana nije baš mnogo za istražiti Poljsku, odlučili smo se vrtiti po Wroclawu i oko njega. Nismo nimalo pogriješili.

Vožnja od Zagreba do Wroclawa traje nekih 9 sati, razvukli smo ih, uživali u krajoliku. Poljaci su nas kao dobri domaćini dočekali i možda se još više nego nama razveselili hrvatskim pivama, Domaćici, Čokolinu, svemu onom što je na popisu hrane koju su obožavali u Hrvatskoj. Razgledavanje smo ostavili za drugi dan, ovo je bila večer za druženje, dobru hranu i izvrsnu pivu. Obzirom da je grad sveučilišno središte na ulicama su neprestano hrpetine studenata. A to znači i da gradu ne nedostaje pivnica i restorančića u kojima se izvrsno jede za izuzetno malo novaca.

Wroclaw je u posljednjih nekoliko godina postao gastronomsko središte Poljske i street food su podigli na jednu zavidnu razinu. No, idemo dalje, jer zapletemo li se u priču o hrani odmah na početku nikada nećemo upoznati Wroclaw.

Drugi dan na noge lagane i u razgledavanje. Sve počinje i završava na Ryneku, glavnom gradskom trgu. Eryk, naš poljski prijatelj, obožavatelj je povijesti, a dodatno pripremljen da bi nam ponosno pokazao svoj grad, bacao je priču za pričom pokraj svake zgrade ili znamenitosti koju smo prošli.

Naučio nas je, između ostaloga, sljedeće:

Wroclaw. Svaki će vas Poljak ispraviti kada izgovorite Vroclav, jer ispravno je «vrots-vaf». Poznat i pod imenima Vratislavia (latinski), Vratislav (češki), Boroszló (mađarski) ili njemački Bresslau, grad je u jugozapadnoj Poljskoj koji leži na rijeci Odri, a kroz koji protječu i četiri pritoka te rijeke: Bistrica, Olava, Sleza i Vidava. Grad je stoga prepun mostova i mostića, njih čak 130 (prije Drugog svjetskog rata bilo ih je preko 300) a rijeke ukrašava i 12 otoka.

Wroclaw je prijestolnica poljskog Donjošleskog vojvodstva, grad sa statusom powiata (kotar). Glavno je industrijsko, financijsko i obrazovno središte Šleske pokrajine.

Prvi puta se službeno spominje 1000.godine iako postoje indicije da je i prije toga na području današnjeg Wroclawa postojalo slavensko naselje.

Mađari, Česi, Habsburzi, Prusi, Nijemci…svi su se izredali u Wroclawu, da bi tek nakon Drugog svjetskog rata grad ušao u sastav Poljske.

Najveći je razvoj doživio u 19.stoljeću dok je nosio naziv Bresslau i bio u sastavu Njemačke, neko je vrijeme čak bio treći njemački grad po broju stanovnika.

 

U Drugom svjetskom ratu Wroclaw je jako stradao, uništeno je više od 70% grada pa je većina zgrada u gradskom središtu danas rekonstruirana, fasade su obnovljene onako kako su izgledale ranije: gotička Gradska vijećnica (Ratusz), gotičke crkve, barokni kompleks zgrada Wrocławskog sveučilišta, Kraljevska palača (Dvorac pruskih kraljeva)… Wroclaw je bio Europska prijestolnica kulture.

Šetnja po Ryneku i oko njega, razgledavanje Gradske vijećnice, penjanje na crkveni toranj s kojeg se pruža predivan pogled na šarene gradske fasade. Lunjanje gradom do wroclawske tržnice koja je arhitektonski jako zanimljiva, (iako je to bio najmanji razlog našeg odlaska na nju, naravno), pa zatim šetnja do Ostrowa Turnski, najstarijeg dijela grada smještenog na malom otočiću. Palite li se na gotičku arhitekturu, na ovom ćete otočiću uživati.

Čitavo vrijeme šetnje po Wroclawu imate osjećaj da vas netko promatra i prati. Netko ili nešto majušno. I imate pravo, Wroclaw je prepun malih patuljaka koje, nakon što otkrijete prvog, krećete tražiti po čitavom gradu i nalazite ih na najnevjerojatnijim mjestima. Wroclawski patuljci, ili originalno «krasnale», «krasnoludki» simbol su grada. 2001.g., u spomen na Narančastu opoziciju, poljski antikomunistički pokret, u ulici Swidnicka u kojoj su se članovi okupljali, postavljen je prvi patuljak, simbol ovog pokreta. Nekoliko godina kasnije, postavljen je i drugi, ispred Muzeja patuljaka. Ovo je vjerojatno jedini primjer na svijetu u kojem vlasti slave neku subverzivnu skupinu, ali od 2005., kada je student Tomasz Moczek izradio novih 5 skulptura, one su jednostavno krenule nicati po čitavom gradu, čak i oni komercijalni ispred banaka ili pošte.

Koliko je izuzetna priča o tim patuljcima govori i to da postoje čak i patuljci u invalidskim kolicima, u Ulici Swidnicka su naime tri patuljka, jedan u invalidskim kolicima, drugi koji predstavlja slijepe i slabovidne i treći gluhe osobe. A ta su tri patuljka dio kampanje «Wroclaw bez granica» cilj koje je skrenuti pozornost na osobe s invaliditetom koje žive u Wroclawu i kojima treba pomoć. U rujnu svake godine održava se i Festival patuljaka.

Ne moram ni spominjati da je ovo za djecu najbolja zabava i da ih drži čitavo vrijeme.

Wroclaw je živio od trgovine, oduvijek. Spomenuti Rynek je najveći i glavni trg,a odmah pokraj tu su i Solny i Nowy Targ. Na južnoj strani trga Solny nekada davno nalazile su se tezge soli, a tu su se prodavali i drugi proizvodi poput meda, pčelinjeg voska, kavijara, čajeva i mesa pa čak i skupocjenih bundi. 1815. nestale su posljednje tezge soli, ali su se na trgovima i dalje obavljane transakcije robe i novca. Danas su velike investicijske kuće i banke smještene upravo na ovim trgovima. Na trgu Solny se do kasno u noć prodavalo i cvijeće jer je fontana na trgu bila mjesto na kojem su se sastajali zaljubljeni parovi. Danas bi mu prikladniji naziv bio Cvjetni trg, cvjećarnice na njemu rade 24 sata.
U blizini je srednjovjekovna ulica Jatka, kratka ulica prepuna galerija i obrta, čije ime potječe od riječi “jatek”- klaonica, kakve su ovdje postojale još u 13.st. U ulici je smješten i spomenik “Sjećanje na žrtvene životinje”, nešto što će svakako zainteresirati malene.

Panorama Raclawicka je jedna od najvećih znamenitosti Wroclawa, prikaz povijesne bitke u Raclawicama 1794.g. između ruske vojske i poljskih seljaka koji su pobijedili u ovom krvavom ustanku iako su Rusi iz rata izašli kao pobjednici. Ah, još jedan dosadni povijesni muzej…e pa, varate se. Radi se o platnu veličine 15x114m koje je omotano oko rotonde i čitav je prikaz formiran u prostoru od 360 stupnjeva, a dojam pojačava scenografija koja se utapa u sliku, kut gledanja koji scene dočarava na sasvim nove načine, a efekti koji su korišteni prilikom slikanja ove najstarije poljske slike i jedne od tek par očuvanih u svijetu, stvaraju dojam realnosti.

Umorite li se ipak od hodanja u krug i razgledavanje povijesne bitke, preporučujemo vam odlazak u ZOO. Otvoren još 1865., najstariji je zoološki vrt u Poljskoj. Danas to izgleda ovako: 33ha površine, 10.502 životinje, 11.382 vrste, zastupljeni svi kontinenti, posebno izdvojeni Afrikarium i Oceanarium. U blizini su i fascinantni Japanski vrtovi. Možda da si ipak čitav jedan dan odvojite za posjet ZOO-u…

Ogladnili ste? Od dugačke šetnje svakako, ali vjerujem i od mirisa koji vas mame dok prolazite ulicama grada. Wroclaw je prepun restorana i barova, raznih svjetskih kuhinja. Uz street food u kojem će klinci uživati,  ne propustite probati i poljske specijalitete.

Zanima li vas kakvog je okusa Poljska, kliknite ovdje.

Četiri dana je dovoljno za kvalitetan posjet Wroclawu, ali ako je suditi po ovom gradu i pričama koje smo čuli, Poljsku ćemo još obilaziti.

 

Preporuke

Zanimljivosti, muzeji:

Rynek, Nowy i Solny targ

Ostrow Tumski- najstariji dio grada

Wroclawska tržnica

Lov na patuljke-Krasnoludke

Panorama Raclawicka, Jana Ewangelisty Purkyniego 11

Japanski vrtovi, Adama Mickiewicza 1

ZOO, Wróblewskiego 1-5

Koleykovo- Miniature world,Orląt Lwowskich 20B

Zamek Ksiaz (u blizini Wroclawa), Piastow Slaskich 1, 58-306 Walbrzych

HYDROPOLIS,Ul. Na Grobli 19-21

 

Restorani:

Restoran SARAH (Židovski), Wlodkowica 5

Restoran STEINHAUS, Pawla Wlodkowica 11

Restoran JADKA (Poljski), Rzeznicza 24/25

Restoran CHINKALNIA (Gruzijski),

CHOPPER BAR, Kotlarska 42

Restoran KONSPIRA, Plac Solny 11


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu http://njamanjamaposvijetu.