KOLAČ OD BANANA I CHIA SJEMENKI

“Last minute”,”u zadnji tren”,”pet do dvanaest”-termini mog života!

Ono kad živiš u ulici gdje je i osnovna škola, pa kad ti je u samoj blizini i tramvaj koji vozi do srednje škole, a kasnije i do fakulteta. Pa kad ti je u susjedstvu i glavni gradski trg kao glavno sastajalište sa frendicom, dragim ili kolegama s posla. Nikako se preodgojiti i prestati to prakticiranje “u zadnji tren”. Jer, kao, sve mi je blizu, na dohvat ruke i sve ja to stignem. “NOT”. A sada,uz dvoje dječice, naročito “not”. Jer oni imaju senzor za sabotažu svakog dolaska na vrijeme, svakog odgovaranja na poruku ili uzvraćanja poziva, i svakog “me, myself & I” trenutka u danu. O nekom ambicioznijem kulinarskom pothvatu da ne pričam! Zato sam u zadnji tren iskoristila priliku, dok je baka još uvijek bila u posjeti i okupirala pažnju mog prvorođenca, zasuči rukave i sklepati nešto slatko, sočno i toplo što će jedni slistiti već za večeru, a drugi uspjeti izdržati do doručka.  🙂

KOLAČ OD BANANA I CHIA sjemenki
suhi sastojci:
2 šalice bademovog brašna
1/4 šalice tapioka škroba
1/4 šalice lanenog brašna
1 žličica sode bikarbone
prstohvat himalajske soli
1 žlica chia sjemenki
mokri sastojci:
1 šalica banana (izgnječenih)
2 jaja (držanih par sati na sobnoj temperaturi)
2 žličice ekstrakta vanilije
1/2 šalice kokosovog mlijeka
1/3 šalice meda
4 žlice kokosovog ulja
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj zdjeli mikserom izmiksajte kokosovo ulje (nemojte ga topiti) i med pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miksajući. Dodajte izgnječenu bananu,ekstrakt vanilije i kokosovo ulje dok ne dobijete finu,glatku, kompaktnu smjesu. Te mokre sastojke dodajte suhima i dobro miksajte mikserom da se sve poveže. Izlijte smjesu u kalup za kolač obložen papirom za pečenje i pecite oko 30 minuta na 180’C. Nakon 30ak minuta provjerite biskvit pikanjem čačkalicom u sredinu. Ako izađe suha i čista,kolač je gotov. Izvadite iz kalupa i ostavite da se malo ohladi.

IVANA

Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.