HOP HOP PO BUDIMU I PEŠTI

U gradu kojeg godišnje posjeti nekih 8 milijuna turista, smještaj ćete zaista lako naći. Od hotela do AirB&B-a, u centru, izvan centra, ekskluzivno ili jeftino, koja god opcija vam je draga. 350 km cestovne udaljenosti što će reći 3 do 3.5 sata vožnje. Povezanost izvanredna. Možete autom, autobusom ili vlakom. Ma i avionom, ako vam se leti. Izgovore nemoguće naći. Bitno je samo odlučiti se i krenuti. A Budimpeštu vrijedi posjetiti.

Glavni je grad i političko, industrijsko, trgovačko i prometno središte Mađarske. Naravno, i turističko.

U današnjem je obliku nastala 1873. spajanjem starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj, istočnoj obali. Ima  otprilike 1.7 milijuna stanovnika iako kažu da ih ima i mnogo više jer u gradu ima jako mnogo beskućnika što se vidi kada ulicama zavlada mrak. Nemojte se obeshrabriti, ovo je neka stara priča.

 

Budimpešta je jedan od najljepših gradova u Europi, a dosta je njenih znamenitosti poput Budimskog dvorca, Andraševe avenije, Trga Heroja, Milenijske podzemne željeznice (najstarija u Europi) upisano u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Budim i Pešta povezani su mostovima od kojih je najstariji i definitivno najljepši  Lančani most -Szecheny  Lanchid.  Na budimskoj je strani Lančanog mosta stara žičara- Siklo s kojom se najlakše popeti na tvrđavu. Preporučujemo. Jednu smo se večer nadobudno prošetali do vrha…aha, nije lako ni inače a kamoli s troje djece.

Na Budimu posjetite Kraljevsku palaču, Matijaševu crkvu u kojoj je za ugarsku kraljicu okrunjena carica Sisi, mnoštvo muzeja i galerija, predivnu Ribarsku tvrđavu sa sedam bijelih tornjeva. Tornjevi simboliziraju sedam plemena koja su osnovala mađarsku naciju i državu. S ovog se mjesta pruža neponovljiv pogled na Peštu.

Uličice kojima ćete šetati po Budimu podsjećaju na zagrebački Gornji grad ali to je i logično obzirom na zajedničku povijest.

Na obalu Pešte najbrže se stiže minibusevima ili podzemnom željeznicom koja vozi do Trga Lajosa Kossutha pokraj Parlamenta, predivne neogotičke građevine i glavnog simbola grada. No, ne propustite barem jednom prošetati Lančanim mostom.

Pešta je moderni dio grada, osjetit ćete to po užurbanosti na ulicama.  Jedna od glavnih povjesnih znamenitosti ovog dijela je bazilika Sv. Stjepana u kojoj se čuva mumificirana ruka prvog mađarskog kralja Stjepana I, a koji je Mađare obratio na kršćanstvo. Samo nekoliko ulica dalje je i najveća europska sinagoga te Trg heroja izgrađen u čast 1000 godina postojanja mađarske države.

Kad ste već tamo, ne propustite posjet Zoološkom vrtu i Gradskom parku.

Budimpešta se može razgledati i s Dunava, u ponudi imaju mnogo turističkih brodova koji nude i obroke i glazbu. Možete se provozati i amfibijom (autobusom koji vozi po cesti i po vodi) no za tu opciju svakako morate planirati toplije mjesece.

Svaki grad ima onu jednu ulicu kojom se treba prošetati. Ovdje je to Vaci utca (ulica), između ostalog i izvrsno mjesto za shopping.  Kao i budimpeštanska tržnica, posebno gastronomska ponuda na istoj. Pa ako ste ljubitelj raznih kobasica, salama, paprika slatkih i slanih, guščjih pašteta ( Mađari su na drugom mjestu u svijetu po proizvodnji guščjih pašteta) te raznih drugih delicija, nikako ne propustite posjetiti ovu zatvorenu tržnicu koja je i arhitektonsko blago.

Mađari njeguju kulturu toplica i termi pa si svakako priuštite jedan posjet. U samoj Budimpešti ima mnogo termi od kojih su najpoznatije  terme Gellert na budimskoj strani. Mi smo se umjesto termi (zbog tri mala zvjerkasta razloga) odlučili za posjet zoološkom vrtu i nismo požalili…

Mislim da je nepotrebno spominjati da se u Mađarskoj dobro jede. Od izvrsne ponude guščjih pašteta, raznih salama i kobasica, gulaša, paprikaša do slastica. Ako ste ljubitelj slatkog pravac slastičarna Gerbaud. Doboš torta…ah, kad se sjetim. Ma i ako niste, ovo je mjesto institucija.

Budimpešta je uvijek dobra ideja.

 

Što posjetiti?

Zoološki vrt: http://www.zoobudapest.com/en

Miniversum https://www.miniversum.hu/en/

Bazeni i kupališta  http://www.spasbudapest.com

Bilo koji od mnogih dječjih parkova, primjerice Gradski park- Városliget

Sve spomenute gradske atrakcije

Izvor fotografija: pixabay, njamanjamaposvijetu.com


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu http://njamanjamaposvijetu.