TAMO GDJE DUNAV LJUBI NEBO ILI JEDAN SRIJEMSKI VIKEND

Putovati po svijetu, putovati po Hrvatskoj, putovati daleko, putovati kratko…ma bitno je da se putuje. Proljeće nam je pred vratima, svi se budimo i sigurno vam na pamet padaju neka putovanja ili barem izleti. Zašto ne bi svratili do Srijema? Onako za zagrijavanje…

Na krajnjem istoku Hrvatske smjestio se pitoreskni Ilok, a planirate li ga posjetiti u itinerar svakako uključite Vukovar.

Planirajte jedan vikend-izlet, jednodnevan je prekratak jer teško da ćete se moći tek tako odvojiti od srijemskih ljepota.

Prva stanica Vukovar. Posjetite Muzej vukovarske bolnice odnosno Mjesto sjećanja- Vukovarska bolnica 1991. Nakon što vam se dojmovi malo slegnu krenite prema dvorcu Eltz u kojem je smješten Gradski muzej.

Iz dvorca Eltz spustite se do Dunava i odmorite malo uz ovu moćnu rijeku. Trebat će vam, neka Dunav odnese svu sjetu koja se nakupila, a nekako se nakupi u Vukovaru.

Vrijeme je za okrijepiti se pa uz rijeku prošetajte do restorana Vrške. Na neku deliciju od riječne ribe. Som, kečiga, šaran ili najbolji među njima- smuđ. Riječna se riba u Srijemu priprema na razne načine: fiš bez kosti, pa dimljeni smuđ ili pohani som. Bilo kakav fiš ili juhica ovdje  se poslužuju sa tjesteninom kojoj je zadatak da ublaži ljutinu crvene paprike. A što Vukovarci vole ljuto! Od juhe do salate. Dimljena riba, posebno ona na rašljama, autohtoni je način pripreme koji iz riječne ribe iscjedi taman masnoće da meso ostane sočno, a koža nadimljena i hrskava. Pa tko bi tome odolio.

Ali, budite oprezni imate li problema s ljutom hranom. I budite oprezni s količinama. Ovi ljudi zaista znaju ugostiti! U prijevodu- koliko god vam oči bile velike i gladne, naručite jednu porciju manje.

Nakon obilnog obroka na Dunavu, prošetajte Gradom, upoznajte ove divne ljude, svratite u jedini preostali dućan Borova i kupite Startasice makar radi nostalgije, ali ni “kupujmo hrvatsko” nije samo besmislena parola.

Posjetite rodnu kuću nobelovca Lavoslava Ružičke u centru Vukovara.

A zatim pravac Ilok. Cesta koja do Iloka vodi kroz predivan krajolik, odvest će vas pokraj Vodotornja, simbola Vukovara do Memorijalnog groblja ili do Muzeja na Ovčari. Muzej radi do 17h pa, planirate li ga posjetiti, šetnju Vukovarom treba malo ubrzati. Ipak, putujete li s djecom, ostavite to za neku drugu priliku. Previše je tuge na jednom mjestu.

Ono što nikako ne smijete propustiti jest skrenuti prema Vučedolskom nalazištu i muzeju, impresivnom i edukativnom mjestu u kojem ćete se upoznati sa jednom od najstarijih kultura na ovom području. Sam muzej je predivno dizajnirano zdanje koje je osvojilo nagradu «Viktor Kovačić» za iznimno arhitektonsko ostvarenje. Prema riječima autora arhitekata muzej se «gotovo sam nacrtao».

Ovo je jedini muzej na svijetu posvećen samo jednoj kulturi, a u prvih godinu dana od otvaranja posjetilo ga je 50.000 ljudi.

Od muzeja se možete spustiti do Dunava. Što bih preporučila isključivo ukoliko imate limenu kožu jer leteća gamad zvana komarci u stanju je pojesti vas žive. Kad ih već spominjemo, ni u ludilu nemojte otići u Srijem bez barem tri bočice sredstva protiv komaraca a i onih «after» losiona.

Došlo je vrijeme za Ilok. Smjestite se tamo. U Iloku možete naći i privatan smještaj, a ukoliko se radije odlučujete za hotelski, preporučujemo Hotel Dunav smješten na obali Dunava, Hotel Stari podrum (sa izvrsnim restoranom) u centru Iloka ili Imanje Principovac, smješteno na uzvisini, nekih 7 minuta od centra Iloka s predivnim pogledom na Srijem, a usred vinograda.

Novi dan započnite vožnjom Dunavom.

Dunavom se možete voziti turističkim brodićem iz Vukovara no, taj brod vozi samo večernje vožnje od 18h. Druga je opcija vožnja brodom u vlasništvu hotela Dunav no, taj brod se zakupljuje čitav i prikadan je za veće skupine ljudi.

Za pravi, nezaboravan doživljaj, zamolite nekog iz hotela ili smještaja za kojeg se odlučite da vam organizira vožnju starom čikljom. Provoza li vas čika Ivan, pravi srijemski bećar i ribič koji priča divne (ribarske) priče, pozdravite nam ga.

Predivna terasa hotela Dunav mami da ostanete sjediti i uživati u pogledu nakon vožnje no, vrijedi vidjeti iločke zidine. I Stari podrum. Naravno, preporučujemo prvo šetnju zidinama pa zatim degustiranje vina. Parkirajte se kraj Starog podruma, prošetajte uz zidine do križa i crkvice sv.Ivana Kapistrana. Pokraj crkve je vidikovac s kojeg puca pogled za pamćenje i u tom nepreglednom zelenilu i nevjerojatnoj tišini zaista je moguće očistiti glavu od svega nevažnog.

U povratku prema Starom podrumu prolazi se pokraj turskog hamama koji je trenutno u fazi restauracije. Još koji korak i eto vas opet u Starom podrumu. Obilazak podruma organiziran je svakih pola sata i svakako ga vrijedi posjetiti, iločka su vina zasluženo poznata i cijenjena.

U Iloku se vino proizvodi već nekoliko tisućljeća. Najpoznatije je iločki traminac. Najfinija je ledena berba iločkog traminca. A najekskluzivniji je iločki traminac koji se služio na krunidbi britanske kraljice Elizabete 1953.g., a kojeg još uvijek čuvaju u podrumima. Nakon obilaska, okrijepa uz malo srijemskih uštipaka i traminac. Vjerojatno i shopping u dućanu Iločkih podruma.

Dok vam se dojmovi, srijemske delicije i iločka vina sliježu, nećete znati kako se odvojiti i pozdraviti sa ovim divnim krajem. I ne morate. Zaobiđite autoput pa se provozajte magistralnom cestom do Đakova,  posjetite poznatu ergelu lipicanaca, predivnih i moćnih životinja, vrijedi provesti koji sat s njima, djeca zaista uživaju u tome.

Nakon toga u Nacionalni park Lonjsko polje. Ok, ovo je sad već itinerar za produženi vikend.

 

PREPORUKE

…za razgledavanje:

http://www.ob-vukovar.hr/mjesto-sjecanja/mjesto-sjecanja.htm

http://www.muzej-vukovar.hr

https://www.facebook.com/borovo.fan.page/

http://www.hdlskl.hr/spomendom/

http://vucedol.hr

http://www.turizamilok.hr

http://www.mgi.hr

http://www.ilocki-podrumi.hr

http://www.ergela-djakovo.hr

…za spavanje:

http://www.hoteldunavilok.com

http://www.ilocki-podrumi.hr/turizam/stari-podrum/

http://www.ilocki-podrumi.hr/turizam/ladanjsko-imanje-principovac/

…za njamanje:

http://www.restoran-vrske.hr

Restoran Stari podrum


IVA

Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu http://njamanjamaposvijetu.