kako putovati s djecom

Putovanja s djecom jedna su od kontroverzi roditeljstva. Da ili ne? Kada, koliko daleko i koliko dugo. S koliko godina? Kako? Pa čak i zašto? Primjerice, zašto putovati s malom djecom kada već odlazak u dućan ili park podrazumijeva navlačenje torbi s pelenama/bočicama/dudama/hranom/igračkama, a što li onda tek treba za višednevno putovanje?

Osim dobre volje i avanturističkog duha, ne treba vam puno. Istina, nije uvijek lako jer mala djeca su mala djeca. Ali «problem» oko putovanja s djecom češće stvaraju roditelji nego sama djeca. Njima je ionako najbitnije da su s roditeljima. Malo dobre pripreme garantirat će nezaboravnu avanturu nakon koje ćete samo željeti još.

odabir destinacije

Zaboravite na trenutak da imate djecu. Kamo želite putovati, što želite vidjeti? I dalje nemate hrabrosti za višesatni let do Južne Amerike ili Japana? Razumljivo. Ali, sigurno postoji neko mjesto u Europi o kojem već dugo sanjarite?

Ograničenja što se tiče odabira destinacije nema -osim ako ona ne uključuje istraživanje Sahare sa trogodišnjacima ili penjanje na Mount Everest sa bebom u nosiljci. Problem je češće u roditeljima nego u djeci jer sve što mislite da vam treba, zapravo treba Vama a ne Njima. Zavrtite globus, zatvorite oči i upiknite prstom na kartu svijeta ili realno sagledajte situaciju, želje i mogućnosti pa odaberite destinaciju.

odabir hotela

Izbjegavajte rezervacije hotela preko Bookinga i sličnih servisa. Imate li dvoje ili više djece, bez obzira što je uvijek potrebno upisati dob i količinu djece, sustav vam automatski nudi apartman ili dvije sobe. Činjenica je da vam toliko prostora na putovanju nije potrebno, posebno ne ako o cijeni smještaja ovisi hoćete li u konačnici putovati ili ne.

Najbolje je hotel kontaktirati direktno i objasniti im što želite, sigurno će vam ponuditi opciju s kojom ćete biti zadovoljni.

Naravno, i o destinaciji ovisi koliko će smještaj koštati pa svakako razmišljajte o AIR B&B opciji, Bed&breakfast hotelima ili privatnom smještaju.

itinerar

Uz malo truda, plan puta možete složiti sami kako vama i djeci najviše odgovara.  Vodiči, on-line savjeti, Trip advisor, blogovi lokalaca ili turista…ideja i savjeta je danas nevjerojatno puno i dostupni su vam na par klikova mišem. A dobro pripremljen itinerar uštedjet će vam vremena, živaca, bit ćete konstruktivniji, više vidjeti…

Danas je moguće opremiti se i kartama koje skidate putem interneta, raznim aplikacijama koje olakšavaju snalaženje u vremenu i prostoru. Putovati s djecom «kako vas voda nosi» nije opcija za višednevno putovanje.

muzeji

Guggenheim, Vatikanski muzeji, Louvre…neke muzeje jednostavno treba posjetiti. Isplanirate li putovanje unaprijed, za većinu takvih muzeja ulaznice možete kupiti on-line te tako izbjeći kilometarske redove i čekanje s nestrpljivim klincima.

hrana

Moja omiljena tema- djeca i hrana.

Čitate li ovaj post, vjerojatno ste roditelj. Jer zašto bi vas inače zanimala tema putovanja s djecom? Ukoliko ste roditelj, sigurno ste prošli fazu nadohrane i prelaska «sa cice na hranu» ili s bočice na krutu hranu. I znate kako to funkcionira- uvode se malo pomalo različite namirnice i upoznaju drugačiji okusi kako bi dijete prihvatilo sve što treba jesti i što mu je potrebno za razvoj. Pa gdje onda i u kojoj fazi zapne? Odradili ste ogroman i težak posao, oni jedu. Po istom principu radi se i kasnije. Pretpostavke da dijete nešto ne voli ili neće jesti jer je jednom odbilo, ne stoje. Jednostavno ne stoje. I zato nemojte na putovanjima ziheraški obilaziti pizzerije, špageterije i restorane brze hrane jer ste sigurni da će to jesti. Jesti će oni sve, posebno kada ogladne nakon cjelodnevnih aktivnosti i raznih podražaja.

I iskoristite priliku dok ste na putovanju: dajte im da probaju lokalne namirnice, drugačiju hranu, nove okuse. Iznenadit ćete se kako će na njih reagirati jer i oni se osjećaju posebno i važno u drugačijim, nesvakidašnjim situacijama.

odjeća

Ne pretjerivati. Pratiti prognozu. Uzeti osnovnu odjeću. To je nešto na što se i sama trebam naučiti. Ali ako imate isplaniran itinerar, znat ćete što će vam otprilike trebati za koji dan.

Naravno, jednostavnije je putovati ljeti kada većina dječje odjeće stane u malu torbu. Zimi…skafanderi, kape, rukavice, dodatne čarape, veste, termo čarape…aaah! Spakirajte sve dan ranije i sljedećeg dana napravite još jednu provjeru. Vjerojatno ćete već tada izbaciti pola spakirane odjeće.

suveniri

Skupljajući kilometre skupili smo i neko iskustvo sa suvenirima. Magneti za frižider koji se prema nekakvom nepisanom pravilu moraju donijeti s putovanja vjerojatno su nastali u istoj kineskoj tvornici bez obzira u kojoj se vi zemlji trenutno nalazite i gdje ih kupujete. Isti magnet ćete u nekom muzeju ili u suvenirnici u centru grada platiti tri puta skuplje nego u galeriji na koju ćete nabasati u šetnji i koja prodaje originalne suvenire. Ali, ako nekog vesele, odlično.

Hrana- najbolji suvenir. Hrana veseli ljude, hrana se može dijeliti, uz hranu možete ispričati priču, svi vole hranu. A svaka zemlja ima neku vrstu začina, kobasice, sira, likera ili slatkog po kojoj je specifična. Nije nužno da obilazite delikatesne dućane, tržnice su duša grada i tamo ćete sigurno naći lokalne specifične proizvode.

medicina

Obavezno. Nikada ne zatreba, ali nikad i ne znate kada će vam zatrebati. Panično traženje otvorene ljekarne ili žicanje na recepciji u nedjeljno popodne usred nigdje, to nije preporučljiva opcija.

Toplomjer, sirup za nedajbože skidanje temperature, pastile za grlo, sprej za nos. Spakirajte. Naravno, tablete za glavobolju za vas. I vjerujte mi, tablete crnog ugljena. Ne znate li za što bi vam To moglo zatrebati, proguglajte. Nikad se ne zna.

zabava i zanimacija

Obavezno. Uz pakiranje garderobe, posebnu pozornost treba posvetiti pakiranju zanimacije za periode čekanja u zračnim lukama, za vožnju autom, za vrijeme čekanja hrane u restoranima, za vašu dodatnu ili putnu čašu vina u restoranu na kraju dana. Ono što naš «zabavni ruksak» sadrži su bojice, bojanke, par slikovnica, pernica sa lego figuricama, nekoliko autića, jedna barbika, jedna ili dvije putne igre (manje verzije društvenih igara). I to je to. Sasvim dovoljno.

Bez mobitela i tableta. Da, bez mobitela i tableta. Pravilo usvojeno na vrijeme. Održivost? Moguća. Prognoze? Još koju godinu, do puberteta ćemo valjda izdržati.

pravilo br.10 i najvažnije pravilo

Opustite se. S najvažnijim ste ljudima. Odvojili ste vrijeme za sebe i za njih. Iskoristite ga. Uživajte. Putujte. Uživajte u putovanju. Djeca će vas kopirati, kao što vas kopiraju u svemu. Uživate li u putovanju, neopterećeni, puni znatiželje, gladni istraživanja i zabave, uživat će i oni. I stvorit ćete male svjetske putnike. A jednog dana, njima će samo nebo biti granica.

IVA Znatiželjnog srca, nemirnog duha i kreativnog uma, stalno u potrazi za dobrom pričom, fotografijom, putovanjem, finim jelom i nezaboravnim iskustvom. Za inspiracijom. Zapisuje sve, piše stalno, obožava pisati popise. Najdraži predmeti: kofer, knjiga i kuhača. I olovka za zapisivanje ideja, priča i popisa. Rođena otočanka sa dugogodišnjom adresom u Zagrebu gdje je napravila brlog sa jednim Tatom i tri male zvijeri (5, 6.5 i 8 godina). Zagreb ipak nije uspio izbrisati tragove mora, bure i poglede u daljinu. Daljine vuku, nemiri rade svoje, koferi su zato stalno spremni i petorka putuje, skita se, istražuje, trči iz avanture u avanturu. Fotografira i zapisuje na blogu http://njamanjamaposvijetu.