BORBA PROTIV STRIJA U TRUDNOĆI

U trudnoći, uslijed naglog rastezanja kože, vrlo često mame dobiju strije. Naravno, nema pravila. Ima žena koje unatoč mazanju uljima i kremama ipak dobiju strije, dok ima i onih sretnica koje se ne mažu ničim i ne dobiju strije uopće. Svakako, ništa nije garancija, ali smatram da je ipak bolje njegovati kritična mjesta uljima ili kremama jer tako povečavamo elastičnost kože i samim time koliko toliko sprječavamo njeno pucanje. I u prvoj i u drugoj trudnoći počela sam se mazati već na početku iako mi trbuh u prvom tromjesečju nije bio niti najmanje vidljiv, ipak sam bila svjesna da je bolje uljima povećavati elastičnost kože odmah u startu.

Evo mojih savjeta za trudnice i one koje će to tek postati:

– pazite na sastav proizvoda i koristite kozmetiku namijenjenu trudnicama, sa što manje sastojaka, a najidealnije je da isti budu organskog porijekla;

– njegujte tijelo hranjivim i masnijim uljima (jojoba, badem, avokado ili ulje pšeničnih klica);

– (pre)skupa ulja i kreme nisu garancija da strije nećete dobiti, bitno je kožu držati nahranjenom, a to se može i s jeftinijim uljima i kremama koje imaju dobar sastav;

–  pijte puno vode i jedite hranu obogaćenu vitaminom E, da koža ne bude suha.

Najboljima su mi se pokazali za prvo tromjesečje “obično” ulje pšeničnih klica i bademovo ulje (oba možete kupiti u većini ljekarni i cjenom su vrlo pristupačni), a za ostatak trudnoće malo komercijalnija ulja: Topfer Mamacare, DM-ovo Babylove Mama, Hipp Mama sanft ulje za masažu i još jedan proizvod za trudnice kojeg koristim u obje trudnoće i naprosto obožavam – Biobaza krema za njegu tijela u trudnoći. Svim ovim proizvodima zajedničko je da ne sadrže konzervanse, bojila, mineralna ulja, parabene i ostale nepodopštine.

Mazanje i njega ne mogu odmoći. Moj savjet svim trudnicama i onima koje to nisu, a boje se strija – mažite se što hranjivijim uljima i ne gledajte da se brzo upijaju u kožu. Neka koža bude masna/vlažna/hidratizirana! Sretno!


LENKA

Supermama dvoipolgodišnjeg dječaka, Splićanka sa adresom u Zagrebu, blogerica na www.mamasminkerica.com, vizažistica i ekonomistica. Obožavateljica kvalitetne kozmetike, stare glazbe, dobre literature – zabavne i one o roditeljstvu, te zdrave kuhinje. Lenka će dijelit s nama recenzije o proizvodima kako za mamu tako i za bebu.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *