DESTINACIJE ZA PUTOVANJE S DJECOM

Uzbuđenje. Opuštanje. Euforija. Sreća. Bezbrižnost. Avanturizam. Sve su to pojmovi koje povezujemo s jednom od najzabavnijih stvari na svijetu – putovanjima. “Sve se mijenja kada djeca dođu, vidjet ćeš.” Vjerujem vam drage mame. Vjerujem da odlazak u dućan po špeceraj iziskuje više stresa i pripreme nego meni putovanje na Mjesec, ali vjerujem da se uz malo planiranja, puno volje, otvorenosti prema mogućnostima i pomoći drugih roditelja koji su već u tome ispraksani može putovati i sa malom djecom. Ako to zbilja želite!

Nisam ovdje da vam dajem savjete kako to napraviti jer nisam ništa manje ili više kompetentna o tome pričati kao ni o kvantnoj fizici, ali mogu vam dati par ideja o tome kamo odvesti svoje mališane koje će im ostati urezano negdje tamo daleko u pamćenju iako mi možda mislimo da se oni toga uopće neće sjećati.

1.) Disneyland, Gardaland, Legoland i ostale zemlje igračaka, likova iz crtića i zabavnih vožnji u vlakićima brzine 30km/h u krug od kojih tate bljuju u grmlju, a mame okidaju 83514025-u fotku za uspomenu i razvijanje bakama i dedama za Božićne poklone. Bilo u Europi ili nekom drugom kontinentu, malcima će to sigurno biti doživljaj kojim će se hvaliti svojim prijateljima u vrtiću ili školi!

2.) Sva djeca vole životinje. Ne moram biti mama da bih to znala. Kako se glasa pas? Vau vau! A kako krava? Muuu! – neke su od prvih čudesa koje klinci dožive kada vide psa ili kravu uživo. Zašto ih onda ne odvesti na putovanje na kojem će te, ali i druge mnogo zanimljivije i nesvakidašnje životinje moći vidjeti u prirodnom staništu, ili barem velikim zatvorenim parkovima, mnogo zabavnijima od zološkog vrta. Safari u Africi, plivanje s dupinima ili stogodišnjim kornjačama, jahanje slonova ili možda igranje sa klokanima… Svatko može otići u Gardaland, ali kontakt sa životinjama koje vide samo na televiziji ili u slikovnicama je neopisivo iskustvo bilo kome, a kamoli djetetu.

3.) Nije sve u zabavnim parkovima, šopingu i lijepim plažama. Mnogo malenih putnika koje sam imala priliku upoznati pričali su mi o nekim sasvim drugačijim iskustvima. Roditelji, kako tko i iz kojih razloga, svoju djecu na putovanjima odvedu u domove za napuštenu djecu ili jako siromašne zajednice gdje oni na neki svoj poseban način mogu pomoći onima koji nemaju sve ono što naši klinci uzimaju zdravo za gotovo. Indija, mnoge afričke zemlje, Azija…s tolikim obiteljima sam došla u kontakt, ali čuti šestogodišnjaka kako priča o svojim novim prijateljima koji nemaju mamu i tatu pa im je on htio posuditi svoje roditelje je nešto nevjerojatno i tjera suzice na oči.

Djeca uče i upijaju na svakom koraku, a jedno putovanje može ih naučiti i puno više, ako ništa drugo, barem na njih ostaviti utisak i stvoriti sjećanja koja neće zaboraviti do kraja života.

Više fotografija s Teinih putovanja pogledajte na www.teadimic.com

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *